Att rengöra köksfläkten kan vara livsviktigt.
Att rengöra köksfläkten kan vara livsviktigt. - Foto: Claudio Bresciani/TT & Pontus Lundahl/TT

Livsviktiga anledningen: Därför måste du rengöra köksfläkten regelbundet

Att städa är för många inte någon favoritsyssla. Men trots det kan det vara rent av livsviktigt. Framför allt när det kommer till köksfläkten.


Kan du känna ett motstånd till att orka ta tag i storstädningen? Eller har du svårt att veta var du ska börja? Att veta just det och varför det är så viktigt att rengöra vissa ställen i bostaden kan vara det som hjälper dig att få energin som krävs för att genomföra städningen. 

Och en plats det är extra viktigt att rengöra och städa är köket, där bakterier och andra hälosfarliga ämnen kan få fäste och frodas, och i värsta fall skada dig och bostaden.

Därför måste du städa toaletten en gång i veckan – enligt städexperten

Städexperten Marléne Eriksson: "Väldigt viktigt att göra rent"

Nyheter24 har pratat med städexperten Marléne Eriksson om vad det är som är viktigt att inte glömma när det är dags att städa. Hon förklarar att just detta område är något hon upplever att många svenskar slarvar med, trots att det kan få förödande konsekvenser.

– Köksfläkten är folk dåliga på att göra rent. Fettet i den är ju självantändande så det är väldigt viktigt att göra rent fläkten, förklarar hon.

Hur rengör man enklast köksfläkten?

Enligt städproffset själv är det inte svårare än hur du gör med annan disk som vanligtvis står i diskhon. Filtret kan med fördel diskas. 

– Kan du ta bort fläktlamellerna så tar du ner dem och gör rent med diskmedel. På andra fläktar så behöver man byta filter och då gäller det att göra det regelbundet, betonar hon.

Marléne Eriksson menar att många är dåliga på att rengöra köksfläkten. Foto: Janerik Henriksson/TT


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!