Därför ska du aldrig placera mjölken i kylskåpsdörren
Visste du att dina kylvaror påverkas utefter sin placering i kylskåpet? Lär dig hur du ska göra för att förlänga livslängden.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Det är givetvis svårt att förhindra att våra matvaror blir gamla. Allt har ju förr eller senare ett utgångsdatum. Enligt Tretti kan livslängden på varorna faktiskt påverkas av var de placeras i kylskåpet. Så med bara små justeringar och en bra kyl kan du hålla maten fräsch längre.
LÄS MER: Köpt jordgubbar? Då kan du ha stöttat kriminella gängledaren
Vissa kylskåp har ventilerad kylning som fördelar den kalla luften jämt i kylen. Om du har ett kylskåp utan detta varierar temperaturen och det är varmast högst upp och kallast längst ned.
Så ska varorna placeras
Många har för vana att placera frukt och grönsaker i lådor långt ned i kylen. Det ska du helst undvika. Likaså smör och ost. Eftersom det är lägst temperatur längst ned, och dessa varor klarar sig och mår bra i snäppet högre temperatur är det bättre att göra plats för andra varor där.
Men placera gärna frukt och grönt i en låda för att behålla luftfuktigheten. Tomater å andra sidan är undantagsfall. De har en tendens att mögla i för hög luftfuktighet.
LÄS MER: Så ska du inte förvara din ketchup – felet många gör
Vad mår då bäst i längst ned där det är kallast temperatur? Jo, kött, fisk, ägg, mjölk och matrester. Till mångas förvåning ger man mjölken dåliga förutsättningar om den står i dörren. Tyvärr är det oftast där förpackningarna passar bäst, men dörren har den mest oregelbundna temperaturen i kylen vilket kan förkorta hållbarheten.
I dörren är det i stället bättre att placera produkter som egentligen inte behöver kylas. Varor som marmelad, chillisås, soya, ketchup, juice och vin har naturligt sätt lång hållbarhet och påverkas inte lika mycket av den oregelbundna temperaturen i dörren.
MISSA INTE: