Erik Videgårds varning: Gör inte detta med din stekpanna
Stjärnkocken Erik Videgård gästade under söndagen Nyhetsmorgon i TV4 för att ge tittarna tips på hur de bäst tar han om sina stekpannor.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Stjärnkocken Erik Videgård är en återkommande gäst i Nyhetsmorgon under helgerna. Genom sin vassa repliker och starka åsikter varvas tips och tricks i köket med recept och matlagning.
Under söndagen återvände han till Nyhetsmorgon i TV4 för att lära tittarna hur de bäst tar hand om stekpannan, beroende på vilken typ du har.
LÄS MER: Jenny Strömstedts olycka i Nyhetsmorgon: "Gör inget"
Erik Videgård: Det ska du göra med stekpannan
Tillsammans med programledaren Jenny Alversjö går han igenom både gjutjärnspannor, kolstålspannor och rostfria stekpannor. Han inleder då med att betona att olika material klarar olika saker vilket gör att de skiljer sig från varandra.
Framdukat på bordet står en mängd olika stekpannor och inledningsvis väljer Erik Videgård att lyfta upp sin mormors gamla gjutjärnspanna från 1800-talet, som fungerar utmärkt än i dag. Det främsta tipset han delar gällande dessa typer av stekpannor är att en rostig gjutjärnspanna går att rädda. Istället för att kasta den ska du bränna in den. Detta genom att hetta upp pannan med olja, torka ur och upprepa proceduren ett gånger.
Han går sedan vidare och förklarar hur du bäst förbereder din stekpanna om den är gjord av rostfritt stål.
– Det du ska tänka på med en rostfri panna för att det inte ska fastna är att hetta upp pannan torr. Sedan i med olja och sedan steka – varje gång. Det är så att om du steker en bit kött så ska du inte vara på köttet och försöka vända det. Köttet är smart och säger till själv när det är klart och då lossnar det. Gå i med olja när stekpannan är varm, inte före.
MISSA INTE: Så mycket pengar tjänar stjärnkocken Erik Videgård
Det ska du aldrig göra med stekpannan enligt Videgård
Till skillnad från de rostfria pannorna, som ska hettas upp torra, så ska kolstålspannor dels brännas in men även hettas upp med olja. Vill du att den ska hålla ska den brännas in innan du börjar använda den.
- Häll i olja
- Hetta upp till det ryker
- Ta av och torka ur
- Upprepa proceduren ett par gånger
Erik Videgård redogör för de så kallade "non stick-pannorna" som inte klarar höga temperaturer som de andra gör. Nackdelen med belagda pannor är att den med tiden blir dålig på grund av att den just inte klarar höga temperaturer över tid.
Avslutningsvis framhäver han att en stekpanna med fördel kan tvättas ur endast med varmt vatten med hjälp av en diskborste. Han höjer dock ett varningens finger för att ta hjälp av hushållets diskmaskin.
– Diskmedlet i diskmaskinen är så kraftigt att det förstör pannan, säger han.
MISSA INTE: