Grejerna i din handväska som kan vara livsfarliga för din hund
Dessa saker ska du vara försiktig med att ha nära din lurviga vän. - Foto: Pexels

Grejerna i din handväska som kan vara livsfarliga för din hund

Inte sällan slänger vi in en hel del olika saker i vår väska. Det är även lätt att glömma bort vad som faktiskt finns där i. Men det finns några saker du bör ha koll på om du har en lurvig vän. Dina grejer i väskan kan nämligen vara en dödsfälla.


Det finns många saker som hundar inte ska få i sig. Vissa saker kan till och med innebära en livsfara för djuret. Det många kanske glömmer är att dessa saker är något vi människor ofta har på oss.

Här kan du läsa mer om vad du ALDRIG ska göra mot din hund...

Dödsfällorna i väskan

Om du har värktabletter och tuggummi i din väska är det viktigt att inte lämna väskan på golvet eller någon annanstans där din hund kan komma åt den. Det gäller att vara extra vaksam då det annars kan sluta riktigt illa. Tuggummi är nämligen livsfarligt för din hund och kan till och med leda till döden. 

– Ge aldrig en hund något som innehåller xylitol som exempelvis tuggummi, tuggtabletter eller tandkräm. Också en mindre mängd kan vara skadligt, men risken beror främst på mängden xylitol som ätits i förhållande till hundens vikt, säger veterinären Lotta Möller på Agria till Nyheter24.

Det här ska du göra om olyckan är framme

Det vanligaste symtomet är att hunden kräks, men också att den drabbas av blodsockerfall som kan ge darrningar, slöhet och kramper. Symtom kommer oftast inom 30 till 60 minuter efter intaget, men i vissa fall kan de synas upp till 12 timmar efter att hunden ätit xylitol. Vissa hundar kan även utveckla leversvikt.

– Om hunden äter något som innehåller xylitol gäller det att uppskatta hur stor mängd den har fått i sig och ta reda på hur mycket xylitol tuggummit innehåller. Ta alltid kontakt med veterinär så snart som möjligt, berättar Lotta Möller.

Då ska du åka in till veterinären

I väntan på svar från veterinären kan hunden, om den verkar må bra för övrigt, få något att äta som innehåller socker. Om hunden däremot visar symtom och tecken på en stor försämring gäller det att åka in till veterinärkliniken direkt.

– Ring gärna i förväg och meddela att ni är på väg – och säkerställ att kliniken är öppen, säger hon.

Behandlingen på kliniken går ut på att hindra upptaget från magtarmkanalen genom framkallande av kräkning. Blodsockerfall behandlas med glukos intravenöst. Vid snabbt insatt behandling av okomplicerat blodsockerfall är prognosen god. 

Alvedon och Ipren – stor fara

Det är inte sällan som man har några värktabletter liggandes i väskan eller hemma. Det är därför viktigt att komma ihåg att dessa kan vara farliga för hundar. Medicinerna kan ge blodförändringar eller inre blödningar i mage och tarm. Hunden riskerar även att få njurskador, leverskador och i värsta fall kan intaget resultera i dödsfall, skriver Evidensia Djursjukvård.

Sugen på hund? Här är raserna som är dyrast att äga och hundraserna som inte passar för barnfamiljer enligt experten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!