Hunden Skippy föddes 1995 och gillar sin mat med en klick sås.
Hunden Skippy föddes 1995 och gillar sin mat med en klick sås. - Foto: Martina Holmberg/TT/Stella Pictures

Här är de 10 hundraserna som lever längst – kan bli upp till 29 år

Människans bästa vän förgyller livet för många – och det är nog mångas önskan att ha med sin hund resten av livet. Livslängd hos olika hundraser kan skilja sig med flera år. Nyheter24 har tagit reda på vilka hundraser som lever allra längst.


1. Chihuahua

Det är inte ovanligt att en chihuahua lever uppemot 18 år och är en av de hundraser som lever längst. En chihuahua-blandras utnämndes tidigare till världens äldsta hund i Guinness rekordbok. Chihuahuan heter Spike och fyllde 23 år i december 2022. 

2. Border collie

Border collie är en aktiv hundras som är populär som vallhund men sällskapshund. Hundrasen anses mycket intelligent och syns bland annat i filmen Babe från 1995. En border collie blir ungefär 10-14 år men kan bli mycket äldre. Border collien Skippy från Irland föddes år 1995 och fyllde 26 år 2022, skriver Irish Mirror.

3. Australian cattledog

Denna hundras är en korsning av den australiensiska vildhunden dingo och skotska släthåriga highland collies. Australian cattledog är en arbetshund och används främst som vakthund och vallhund. Australian cattledog lever i genomsnitt mellan 12-16 år men kan bli betydligt äldre. Det var tidigare en australian cattledog som hade rekordet som världens äldsta hund. Hon blev 29 år gammal och hette Bluey.

4. Pudel

En pudel lever i genomsnitt mellan 12-18 år och anses mer allergivänlig då de bland annat inte fäller päls. Många pudelblandraser lever relativt länge och labradoodle som är en blandning mellan labrador och pudel har blivit en av de mest populära sällskapshundarna.

5. Cockerpoo

En annan populär pudelblandning är cockerpoo som lever i snitt 16 år. Det är en blandning mellan pudel och cocker spaniel som troligtvis får sin längre livslängd från pudelgenerna, då en cocker spaniel vanligtvis lever mellan 12-18 år.

6. Pomeranian

Denna hundras karaktäriseras av sin fluffiga päls och sitt pigga humör. Pomeranian är en variant av tysk spets och har dubbel päls som kräver gedigen pälsvård. En pomeranian lever i genomsnitt mellan 12-16 år.

En av världens mest kända hundar var en pomeranian som hette Boo. Han levde mellan 2006-2019 men har än idag över 15 miljoner följare på Facebook

7. Jack russell terrier

Jack russell terrier heter även parson russell terrier. Det är en aktiv sällskapshund som även används som jakthund. Genomsnittlig ålder för jack russell terrier är ungefär 11-13 år.

Denna hundras har synts i bland annat filmen The Mask från 1994 och i tv-serien Frasier. I Frasier fick hunden som spelade seriens karaktär Eddie fler beundrarbrev än någon annan skådespelare, enligt IMDB

8. Beagle

En beagle lever i genomsnitt i 12-15 år. Världens äldsta beagle hette Butch och blev 28 år gammal. Han hade en gång världsrekord i Guinness rekordbok som världens äldsta hund. 

9. Yorkshireterrier

Denna lilla hundras kallas även för “york”. En yorkshireterrier kan bli upp till 15-16 år gammal.

10. Australian shepherd

Denna vallhund kallas även för “aussies”. Australian shepherd anses vara en mycket intelligent hundras och har en livslängd på mellan 13-15 år.

Källor: Moderna djurförsäkringar, Svenska kennelklubben, Sveriges veterinärer, Dog Breed Info

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!