Hundar kan få åldersrelaterade sjukdomar.
Hundar kan få åldersrelaterade sjukdomar. - Foto: Janerik Henriksson/TT/Jessica Gow/TT

Ålderstecken hos hunden att ha koll på – enligt veterinären: "Underliggande sjukdom"

När hundar blir äldre kan deras beteenden förändras. Men det kan också bero på en underliggande sjukdom. Därför är det enligt veterinären Simone Hausler viktigt att göra seniorkontroller på sin hund.


Precis som vi människor lever husdjur i dag längre än vad de gjorde förr. I dag är hela 40 procent av Sveriges husdjur är över sex år och seniorer, enligt Husdjursbarometern 2023.

6 hundraser som lever länge och fördelarna med deras långa liv

Hundar kan drabbas av åldersrelaterade sjukdomar

Men i och med åldern kommer också åldersrelaterade sjukdomar, precis som för oss människor. Husdjur kan precis som vi drabbas av nedsatt syn och hörsel, artros, demens och hjärtproblem.  

– I dag finns många sätt att låta våra husdjur få leva ett gott liv långt upp i åren. Om du har ett äldre husdjur kan du göra seniorkontroller hos veterinär. Det är viktigt att ta reda på om eventuella förändringar handlar om normalt åldrande eller underliggande sjukdom, säger veterinären Simone Hausler i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Tidigare upptäckt ger även bättre förutsättningar att göra något åt det och förbättra tillvaron för husdjuren.

Om ens hund plötsligt förändras är det viktigt att låta en veterinär undersöka den, för att ta reda på om förändringarna är naturliga på grund av hundens ålder eller om det beror på en underliggande sjukdom.

Veterinärens varning – godiset som kan göra din hund sjuk

Fem ålderstecken hos hunden att ha koll på

  1. Viktuppgång

  2. Ökat sömnbehov och mindre aktivitet

  3. Stelhet i kroppen

  4. Nedsatt syn och hörsel

  5. Inkontinens

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!