Enligt juristen Terese Holmquist finns det flera saker du måste känna till innan och efter du köper hund.
Enligt juristen Terese Holmquist finns det flera saker du måste känna till innan och efter du köper hund. - Foto: Dave Martin & Jonas Ekströmer/TT

Köpa hund? Här är misstagen du måste känna till: "Vanligt problem"

Att köpa hund är både populärt och mysigt. Men det finns saker som är väldigt viktiga att känna till både innan och efter hundköpet för att du inte ska få problem.


Ett populärt inslag i många hushåll är att utöka familjeskaran med en liten vovve. Varje år säljs nämligen tusentals hundar till nya ägare runt om i landet.

Trots att det är ett populärt sätt att utöka familjen så finns det flera situationer som kan gå riktigt åt pipan om man inte är försiktig och noggrann innan och efter hundköpet, det menar Terese Holmquist som är jurist inriktad på försäkrings- och avtalsrätt.

Äckliga anledningen – därför ska ditt husdjur aldrig sova i sängen

Problemen du måste undvika när du köper hund

Enligt henne finns det flera problem du bör känna till för att inte riskera att hamna i tvistemål eller i en situation där du ingått ett avtal du inte kan ta dig ur.

– Ett vanligt problem är att köparen skriver på ett avtal utan att förstå innebörden av det, vilket kan leda till missförstånd och tvister. Till exempel kan säljaren ställa orimliga krav kring bibehållen avelsrätt eller liknande, säger hon till Nyheter24.

Och som om det inte vore nog, om säljaren kräver att få ha avelsrätt på ditt nya husdjur så finns det ytterligare situationer du bör undvika.

– En annan risk är att köpa en sjuk eller skadad hund utan att vara medveten om det, särskilt om det inte finns ett tydligt avtal eller om hunden inte har genomgått en ordentlig veterinärkontroll. Då kan det bli en fråga om när felet uppstått och vem som bär ansvar för att betala kostnaderna för att åtgärda felet. 

Gör ALDRIG det här mot din hund – 6 saker som gör din vovve deprimerad

Juristen om att köpa hund: "Inte alltid säkert"

Enligt Terese Holmquist är det alltid personen som har djuret i sin omvårdnad som är skyldig att se till att det får vård om det visar tecken på att må dåligt. Hon förklarar att det även gäller om kostnaderna egentligen ska belasta säljaren, då kan du som köpare behöva ligga ute med kostnaderna eftersom det är ditt ansvar att vårda djuret.

– Det är inte alltid säkert att det går att bevisa att det är säljarens ansvar eftersom det är komplext att avgöra när ett fel uppståt på ett levande djur, förtydligar hon. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!