Ditt agerande och beteende kan påverka din hund i den utsträckning att den blir deprimerad.
Ditt agerande och beteende kan påverka din hund i den utsträckning att den blir deprimerad. - Foto: Leif R Jansson/TT & Fredrik Sandberg/TT

Gör ALDRIG det här mot din hund – 6 saker som gör din vovve deprimerad

Att utöka familjen med en liten pälskling är både mysigt och roligt. Men faktum är att ditt beteende som ägare kan påverka din hund i den utsträckningen att den blir deprimerad.


Att skaffa hund är ett populärt inslag i många hushåll. Och ofta ses den lilla krabaten som en extra familjemedlem av många. 

Trots att hunden för de allra flesta är en kär vän så påverkar också ägarens agerande och beteende hunden i betydligt större utsträckning än man kanske kan tro. Risken som ett dåligt beteende gentemot din hund kan resultera i är att den blir deprimerad. 

På sin hemsida har veterinärkliniken AniCura listat flera beteenden och ageranden hos dig som ägare som kan resultera i en depression hos din hund, eller en allmän nedstämdhet. 

Veterinären: Därför ska du INTE ha kläder på hundar

Då blir din hund deprimerad – på grund av dig 

  1. Om du lämnar hunden ensam stora delar av dagarna.
  2. Om du som ägare uppvisar ett aggressivt beteende eller utövar våld.
  3. Om du inte låter hunden socialisera sig med andra hundar eller människor.
  4. Om du inte ger hunden tillräckligt med motion och aktivitet.
  5. Om du håller hunden bunden och avskild.
  6. Om du inte ger din hund någon uppmärksamhet eller social kontakt.

Eftersom att hundar är ett flockdjur resulterar ensamhet, isolering och distansering i att deras välbefinnande kan försämras. 

Om din hund skulle bli deprimerad av en eller annan orsak så är det viktigt att gå till botten med vad orsaken till måendet kan vara och därefter ändra de vanor och rutiner som kan ha bidragit till det. Dock är det, enligt AniCura, viktigt att komma ihåg att en hunds depression eller allmänna nedstämdhet i de flesta fall har en naturlig förklaring.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!