Thure Lindhardt med Sofia Helin på en gala för säsong tre av Bron, Thure Lindhardt tittar in i kameran
I år debuterar Thure Lindhardt som sommarvärd i P1. - Foto: Johan Nilsson/TT, Björn Lindgren/TT

Thure Lindhardt: "Vill inte att döden ska existera"

Han har medverkat i flera stora Hollywoodfilmer så som Änglar och demoner och Into the wild. Men du känner nog mest igen honom som den charmige polisen Henrik i Bron. Nu debuterar Thure Lindhardt som sommarvärd i P1.


Ni känner säkert igen Thure Lindhardt från serien bron. Han är en prisbelönt och hyllad skådespelare hemma i Danmark. I Sverige är han mest känd som Sofia Helins motspelare i den svensk-danska tv-serien Bron. Thure spelade polisen Henrik i serien. Karaktären Henrik är bra på sitt jobb, charmig och social. Men samtidigt har han en mörk sida som är dyster och ensam.

I år debuterar Thure som sommarvärd i P1. Han börjar sommarpratet med: ”Jag vill gärna att ni ska förstå och jag vill gärna förstå”.

Thure är 43 år. Han föddes i Köpenhamn och bor där även idag med sin sambo och deras barn Billy som är nio månader gammal.

Redan som 12-åring fick Thure en liten roll i filmen Pelle Erövraren och det blev också starten på hans karriär. 

– Det kanske var därför jag blev skådespelare för att jag ville förstå. Förstå människan, förstå sorgen, ensamheten, kärleken, tillgivelsen, makten, önskan, missbruket och beroendet. Det är nog vad mitt arbete handlar mest om. Inlindat i olika intriger och genrer, säger han i sitt sommarprat.

Stor rädsla för döden

I sitt sommarprat berättar Thure om att han är rädd för döden.

– Jag vill inte dö före mina vänner, men samtidigt vill jag inte se dem dö. Jag vill helt enkelt inte att döden ska existera. 

Thure pratar också om andlighet. Han berättar och att han har föreläst för 200 präster samtidigt hur man på bästa sätt förmedlar tro i en predikan.

Medverkat i flera stora Hollywoodfilmer

Thure kan man också se i Hollywoodfilmerna Änglar och demoner där han spelade mot Tom Hanks och Into the Wild samt spelat förövaren i tyska filmen 3096 dagar om kidnappningen av Natascha Kampusch.

Han hade en av huvudrollerna i Flamman och citronen som blev en av de dyraste filmerna i dansk filmhistoria. I våras spelade Thure Gogols Revisorn på Nørrebro Teater i Köpenhamn. 

Sommarpratet släpps som poddversion 07:00 den 14 augusti och sänds i P1 klockan 13:00 samma dag. Här kan du lyssna på Thure Lindhardts sommarprat i P1.

Se mer i klippet ovan.

Du har väl inte missat Kim Walls mammas sommarprat? Hon berättade om den enorma sorgen efter det fruktansvärda som hände hennes dotter. Det kan du läsa me rom här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du sett Bron?
Tack för din röst!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bollebygd: Polisen rapporterar om knivlagen

1 timme sedan
"Stationsvägen, Bollebygd centrum", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

1 timme sedan
Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.