Ingrid Wall pratar om saknaden efter sin dotter.
Idag sommarpratar Kim Walls mamma. - Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio/Bruce Gilbert / Johan Nilsson / TT

Ingrid Wall sommarpratar: "Tankarna kommer på natten"

För exakt ett år sedan, den 10 augusti 2017, försvann Kim Wall. Hennes mamma Ingrid fick den mest fruktansvärda nyhet en förälder kan få, hennes dotter var försvunnen. Det var bara början på mardrömmen.


Natten den 11 augusti väcktes Ingrid Wall, Kim Walls mamma, av att telefonen ringde. Det var Kims pojkvän Olle som med skärrad röst berättade att Kim var försvunnen, och att han hade letat hela natten.

Det var början på den mardröm som skulle bli ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk rättshistoria och det värsta som någonsin hänt familjen Wall. 

Idag, exakt år sedan efter att Kim försvann, är Ingrid Wall sommarvärd i P1. Ingrid pratar om den djupa sorg familjen genomlidit men vill också berätta om all kärlek och värme de mött. 

Trodde det skett en olycka

Efter några kaosartade dygn då man fortfarande sökte efter Kim som att hon bara var försvunnen fick Ingrid och hennes man beskedet av dansk polis att Peter Madsen berättat att Kim dött. Enligt honom skulle Kim ha fått en 70 kilo tung lucka i huvudet, och han skulle sedan ha begravt henne till sjöss. 

– Efter det kom tårarna för första gången. Men en fråga gnagde i huvudet: Om det skett en olycka, varför kallade han inte på hjälp?

Samtidigt som poliserna gav beskedet bad de också om att få en tillhörighet med Kims DNA på. Ingrid gav dem en tandborste som Kim av misstag glömt kvar i barndomshemmet vid hennes besök bara några dagar tidigare. 

Peter Madsen hävdade att Kim Wall dött efter att hon fått en 70 kilo tung lucka i huvudet. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Torson hittas

En vecka senare fick de veta att en kvinnokropp hittats, och när den danska polischefen Jens Möller undersökt kroppen ringde han till Kim Walls pappa och kom med den fruktansvärda nyheten. 

– Jag hör på min mans röst när han tar samtalet att han inte fått den nyhet vi fruktat, det här är värre, säger Ingrid och fortsätter:

– När han lagt på luren berättar han att det inte är en hel kropp man hittat. Utan armar, ben och huvud är borta och de har inte försvunnit på naturlig väg.

Familjen fick efter några dagar bekräftat att kroppen tillhörde Kim och hemmet förvandlades till en blomsteraffär. 

Kim Walls föräldrar på en minnesstund för deras dotter. Bildkälla: Bruce Gilbert / TT

Tog familjebild en dag innan försvinnandet 

Ingrid berättar att Kims flickrum fortfarande står orört i föräldrahemmet och att har alltid gjort det, trots att det är tio år sedan hon flyttade hemifrån. Utanför rummet hänger 30 fotografier. De har tagit en bild av familjen i trädgården i 30 år. På den första sitter Kim på pappas arm. 

– Den sista bilden är från 9 augusti förra året, ingen av oss hade ens den blekaste tanke på att den här bilden skulle bli den sista bilden av familjen Wall, säger Ingrid.

Ingrid och hennes man ville tro på historien om den 70 kilo tunga luckan, en olycka hade varit lättare att förstå. Men när Kims huvud hittades stod det klart att det var omöjligt att Madsens historia var sann. Det fanns inga skador på Kims kranium. 

– Vi kommer aldrig få veta vad som hände i ubåten, och kanske är det bäst så. De bilder som växer fram i huvudet, främst nattetid, är mer än vad en mor kan uthärda, säger Ingrid.

Kommer alltid minnas Kim

Det viktigaste för familjen Wall är att Kim blir ihågkommen. Det är därför de startat en fond i Kims namn som ska hjälpa andra unga kvinnliga journalister att uppnå sina drömmar. Ingrid har också skrivit en bok där hon berättar Kims historia, "När orden tar slut" heter den.   

– Hon kommer att finnas kvar hos oss för alltid, avslutar Ingrid Wall sitt sommarprat med gråten i rösten.  

Bild från en minnesstund för Kim Wall. Bildkälla: Bruce Gilbert / TT

Ingrid Walls sommarprat sänds 10 augusti i P1, programmet släpps som podd 07:00 och sänds i P1 13:00, hela avsnittet hittar du här

Här kan du läsa om allt som hänt i Ubåtsfallet

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/