Onsdag 30 Nov
Stockholm

Terrorsekten Islamiska staten (IS, ISIS, ISIL, Daesh)

IS står för Islamiska Staten och är en terrorsekt som bildades år 2006. Den var då en del av al-Qaida, men blev en självständig grupp 2013.

Sekten har gått under flera olika namn. Utomlands kallas den även ISIS som står för Islamiska staten Irak och Syrien.

Skillnaden mellan al-Qaida och IS är att IS ville skapa ett kalifat här och nu. IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi utropade kalifat i IS-kontrollerade områden i juni 2014.

Ett kalifat är ett muslimskt teokratiskt rike, som styrs av en kalif, det vill säga en politisk och religiös ledare.

IS syfte är att upprätta ett sunnimuslimskt kalifat som styrs av en en enda politisk och religiös ledare, enligt islamsk lag. Det första målet är att Syrien och Irak ska ingå i kalifatet, men det finns tecken som tyder på att även Israel, Jordanien och Libanon är tilltänkta.

IS har tagit över delar av områden som sträcker sig från nordvästra Syrien till mellersta Irak. Här finns det strikta tolkningar av så kallad islamisk rätt, bland annat strikta kläd- och uppförandekoder.

I Raqqa i Syrien fick alla kristna treval: konvertera till islam, leva under nya restriktioner eller dö.

Enligt en rapport från FN används barnen i krig som mänskliga sköldar, självmordsbombare och bombtillverkare. IS dödar dem, våldtar och torterar barn systematiskt i Irak.

Även kvinnor, barn som vuxna, säljs som sexslavar.

Det är osäkert exakt hur många soldater IS har. Enligt FN rör det sig om cirka 15 000 soldater, medan en källa på CIA hävdar att det rör sig om 20 000-31 500.

IS finansierar sin armé geno matt smuggla bland annat olja och bensin. De tar även personer om gisslan, och tvingar en del västländer att betala lösensummor på miljonbelopp.

Det finns även personer i Sverige som misstänks ha skickat pengar till terrororganisationen.

I maj 2017 meddelade irakiska och kurdiska styrkor att de tror sig kunna besegra IS i Mosul, Irak, helt i slutet av månaden.
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.