Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jan Björklund

Jan Björklund, född 18 april 1962 i Skene, Västra Götaland, är en svensk politiker som är partiledare i det liberala partiet Liberalerna, tidigare Folkpartiet. Björklund har innehaft titeln som partiledare sedan 2007 då han efterträdde Lars Leijonborg. Björklund var utbildningsminister i Fredrik Reinfeldts (M) Alliansregering från 2007, samt vice stadsminister från 2010 till 2014. 


Björklund har haft skolfrågan som kärnfråga. Han var bland annat drivande i att få igenom det nya A-F-betygen och arbetar aktivt mot det han kallar för "flumskolan". Han har också varit en av dem som varit mest för att förstatliga skolan. 


På senare år har det skvallrats en hel del om att fler och fler inom Liberalerna börjat tröttna på Björklund och vill se ett byte av partiledare innan valet 2018. Detta gick dock aldrig igenom och Björklund är alltjämnt partiledare under 2018.  

Jan Björklund var mellan åren 1982 och 2005 aktiv inom det militära och steg som högt till graden major. 


På sociala medier är Jan Björklund främst aktiv på Twitter där han heter @bjorklundjan. 

Jan Björklund.
Jan Björklund (L). Bildkälla: Anders Wiklund/TT