Stefan Löfven, Anders Ygeman, Fatemeh Khevari och Jimmie Åkesson i ett kollage
1 av 14
Här är årets vinnare och förlorare. - Foto: TT/MONTAGE
Gustav Vasas intåg i Stockholm.
2 av 14
Jan Björklund blir årets icke sa nicke
Ygeman i deal with it-solbrillor
3 av 14
Hantera det! - Foto: TT
Bild på Åkesson med texten "jag vet inte" skrivet över
4 av 14
Jimmie Åkesson jag vet inte - Foto: TT
Fyra bilder på en leende Ulf Kristersson
5 av 14
Ulf Kristersson - Foto: TT
Birgitta Ohlsson
6 av 14
Liberalernas Birgitta Ohlsson. - Foto: TT
7 av 14
Edward Riedl är årets norrlänning
8 av 14
Edward Riedl - Foto: TT
Stefan Löfven efter terrorattacken i Stockholm.
9 av 14
Stefan Löfven - Foto: TT
Birgitta Ohlsson
10 av 14
Birg
Delad bild på Annie Lööf och Jimmie Åkesson
11 av 14
Annie Lööf och Jimmie Åkesson - Foto: TV4
Rubrik gällande Martin Strid
12 av 14
Martid Strid - Foto: Nyheter24
Fatameh Khavari
13 av 14
Fatameh Khavari - Foto: TT
Carl Bildt tillsammans med journalister i svängdörren
14 av 14
Carl Bildt i svängdörren - Foto: TT

Politikåret 2017: Här är alla vinnare och förlorare

Vem blir årets norrlänning? Årets sågning? Årets insats? Nyheter24 sammanfattar galna politikåret 2017 med den enda listan du kommer behöva!


Årets "tack och hej": Anna Kinberg Batra

Det blev en kort tid som partiledare för Anna Kinberg Batra. Efter svikande opinionssiffror meddelade AKB i slutet av augusti att det var kört. Kort därefter avgick hon

Anna Kinberg Batra

Årets screw you I'm famous: Anders Ygeman

Att få sparken är inte så kul. Om man inte är Anders Ygeman förstås. Efter sommarens it-skandal blev det klart att Ygeman inte längre skulle få jobba kvar som inrikesminister. Men direkt blev det klart att Ygeman landat ett annat toppjobb, nämligen gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen. Är man kändis så är man. 

Anders "hantera det" Ygeman

Årets "jag vet inte": Jimmie Åkesson

Sverigedemokraternas partiledare är inte rädd för att säga att han inte har svar på frågan han får. Men under 2017, speciellt under skandalen med Hanna Wighs våldtäktsanklagelser mot en riksdagsledamot, började man snarare undra om Jimmie Åkesson vet något överhuvudtaget. 

Jimmie "jag vet inte" Åkesson

Årets revansch: Ulf Kristersson

För 25 år sen blev Ulf Kristersson bortknuffad som MUF-ordförande av Fredrik Reinfeldt. I år fick Kristersson till slut sin revansch när han tog över som partiledare efter Anna Kinberg Batra. 


Årets brutalsågning: Annie Lööf

"Det finns förtroendevalda sverigedemokrater lokalt som sagt att ”Annie Lööf gärna vill bli rövknullad av invällande babianer”

När Centerpartiets Annie Lööf hade chans att tvåla till Jimmie Åkesson höll hon inte tillbaka. Annie Lööf fortsätter att sätta ner foten, och som hon gör det. 

Årets brutalsågning

Årets norrlänning: Edward Riedl

Moderaten Edward Riedl stod för en av årets mer intressanta riksdagsmotioner när han föreslog lägre bensinskatt i den norra landsänden. Gasen i botten!

Moderaternas Edward Riedl

Årets "Vad hände precis?": Martin Strid

Under Sverigedemokraternas kongressen i Norrköping i november fick SD-politikern Martin Strid för sig att gå upp i talarstolen och svamla om att ”muhammedaner” inte var fullt i mänskliga. Uppståndelsen blev minst sagt stor och ett dygn senare hade Strid skickats hem från kongressen och ut ur partiet. 

Klicka på rubriken för att läsa mer

Årets insats: Stefan Löfven

Den 7 april satte terrorn och skräcken klorna i Stockholm. Under fredagseftermiddagen rådde kaos i huvudstaden, men mitt i allt visade statsminister Stefan Löfven prov på ledarskap.Med beslutsamhet och värdighet jobbade han hela helgen igenom och fick oss alla att känna oss lite tryggare. 

Stefan Löfven efter terrorattacken

Årets våghals: Birgitta Ohlsson

Birgitta Ohlsson tröttnade på att stryka omkring i Liberalernas kulisser, och gjorde något man inte ser så ofta i politiken – hon utmanade en sittande partiledare. Säga vad man vill, men det kräver en hel del fighting spirit!

Birgitta Ohlsson

Årets icke sa nicke: Jan Björklund

Men ganska snart stod det klart att Ohlssons partiledardröm bara var just en dröm. Jan Björklund lyckades samla partiet bakom sig och bli omvald. Det gör att han nu varit partiledare typ sen Gustav Vasas intåg i Stockholm. Imponerande!

Årets konstigaste: Pavel Gamov

Efter en resa för mycket till Ryssland fick Sverigedemokraterna nog och begärde att riksdagsledamoten Pavel Gamov skulle lämna alla sina uppdrag. Gamov själv har meddelat att han ska lämna partiet, men sitter fortfarande kvar i på SD-mandat i riksdagen. 

Årets snällaste: Magnus Ek

Att hjälpa sina motståndare är hedervärt. Men CUF:s ordförande tog det ett steg längre när han i mars skänkte bort en hel skottkärra interna mejl från Centerpartiets kansli till SSU. 

Bland dokumenten fanns inte bara mejlväxling mellan Allians-toppar, det fanns även hemliga interna strategier inför valet 2018

Bild från CUF:s Twitter

Årets eldsjäl: Fatameh Khavari

Om det så är i tv-debatter, långa intervjuer eller livesändningar på Facebook så visar Ung i Sveriges Fatameh Khavari att hennes engagemang aldrig sinar. Med sin glöd har hon lyckats påverka politiker, makthavare och hela svenska folket. 

Fatameh Khavari

Årets rivalitet: Philip Botström och Benjamin Dousa

Det slår gnistor när SSU:s och MUF:s ledare ryker ihop. I Almedalen blev det extra tydligt att Botström och Dousa är två namn för framtiden, förhoppningsvis kommer rivaliteten bara bli ännu vassare närmsta åren. 

Årets "nämen inte ska väl jag": Carl Bildt

Carl Bildt ville inte alls bli partiledare för Moderaterna, och i all ärlighet var det väl heller aldrig aktuellt. Det hindrade inte media från att spekulera om saken. Det hindrade heller inte Carl Bildt från att lura in hela journalistkåren i en svängdörr. 

Carl Bildt tillsammans med journalister i svängdörren

Årets jordskalv: Metoo

Även i politiken gjorde kampanjen #metoo enormt intryck. Före detta vänsterledaren Lars Ohly, Miljöpartiets Stefan Nilsson blev uppmärksammade efter anklagelser. Även en moderat politiker blev utpekad som sexköpare, en vänsterpartist aktiv i Stockholm fick anklagelser om olämpligt uppträdande mot sig. Till och med Urban Ahlin, riksdagens talman, har blivit utpekad. 

Nästa år är det val – och nu är man rädd att Ryssland ska påverka. Läs mer om det här!

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ser du fram emot 2018?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.