Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ebba Busch Thor till attack: "Saknar grund i verkligheten"

- 12/11/2018, 08:30 -

Alliansen är verkligen inte överens om hur en ny regering ska bildas. På onsdag är det skarpt läge. Nu bråkar partiledarna med varandra.

Svensk politik går in i en historisk vecka. På onsdag kommer riksdagen att rösta ja eller nej till Ulf Kristersson som statsminister – och just nu ser det ut som att M-ledaren kommer att falla. 

Det beror på att de rödgröna blev större än Alliansen i valet, och Alliansen behöver Sverigedemokraternas stöd för att få en statsminister, antingen aktivt eller passivt. 

Och det är just detta Allians-partierna inte riktigt kan komma överens om just nu. Om man ska ha en liten Allians-regering eller inte. 

– För att en sådan regering ska kunna regera måste man ha med Sverigedemokraterna i varje viktig omröstning i fyra år. Tron att SD bara ska leverera röster utan motkrav, det är ett luftslott, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till SVT. 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor däremot anser att det är sjävklart att Allians-partier ska rösta för en Allians-statsminister. 

– Vi är övertygade om att en ny politisk inriktning vore det bästa för Sverige. Vi vill ha en regering som driver allianspolitik, och det är det vi ska pröva på onsdag, säger EBT i SVT:s Agenda på söndagskvällen

Busch Thor håller heller inte med om att ett ja till Kristersson skulle ge SD inflytande över den svenska regeringsmakten. 

– Man slår blå dunster i väljarnas ögon om man säger att man blockerar en alliansregering för att blockera Sverigedemokraternas inflytande över migrationspolitiken. Det är ett påstående som saknar grund i verkligheten.

Blå dunster är ett gammaldags uttryck som betyder att man för någon bakom ljuset. 

SD har ställt krav

I förra veckan kom Sverigedemokraterna med sitt första krav på en framtida regering, då gruppledaren Mattias Karlsson sa till DN att man kommer kräva minskade kostnader för migration i en kommande budget

Men Ebba Busch Thor menar att man inte kommer att förhålla sig till SD:s ultimatum, men att det lär lösa sig ändå. 

– Vi kommer inte förhålla oss till ultimatum på det sättet, men vi kommer också förhålla oss till verkligheten, och tittar man på Migrationsverkets prognoser så ser man att kostnaderna för migrationen kommer att minska, säger Ebba Busch Thor i SVT Agenda, 

Tycker du Kristersson ska bli statsminister på onsdag?