Stockholm

Jan Helin

Jan Gustav Helin (tidigare Karlsson) är en svensk journalist som sedan 18 april varit programdirektör på Sveriges Television. Innan det var Helin sedan 1 januari 2008 chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen Aftonbladet.


Han föddes 12 januari 1967 i Nynäshamn och hade då efternamnet Karlsson från vilket han bytte till hans farmors åländska flicknamn när han gifte sig med hustrun Charlotte. Han växte upp i Stockholm och är idag bosatt i Bromma.


Helin har arbetat som bland annat reporter, debattredaktör och redaktionschef. Han fick sin journalistexamen från Mittuniversitetet (då Sundsvall-Härnosands högskola). Han var praktikant på Aftonbladet 1992/1993 och hans journalistiska karriär på Sundsvalls Tidning som musikrecensent och kriminalreporter, och han var mellan 2003-2004 chefredaktör och ledarskribent på Ålandstidningen och var flera gånger med i nyhetspanalen i “Gomorron Sverige”. Helin har under sin karriär tilldelats (själv och tillsammans med andra kollegor) två stipendium och sex utmärkelser av olika slag.


Han har bland annat utsetts till Sveriges tredje mäktigare publicist 2008 och år 2016 till “Årets branschpersonlighet”. Hans uppdrag på SVT är att stärka Sverige Televisions position i det nya medielandskapet, genom att driva på digitaliseringen.


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.