Torsdag 9 Dec
Stockholm

Kvällstidningarna anmäler dataintrånget

Rick Falkvinge bekräftar att hashkoden refererade till ett lösenord han tidigare förfogade över, men det var ett lösenord som inte överensstämde med grundaren av Piratpartiets mejlbox.
1 av 2
Rick Falkvinge bekräftar att hashkoden refererade till ett lösenord han tidigare förfogade över, men det var ett lösenord som inte överensstämde med grundaren av Piratpartiets mejlbox. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Thomas Mattsson anmäler de eventuella dataintrången till Säpo.
2 av 2
Thomas Mattsson anmäler de eventuella dataintrången till Säpo. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

William Petzälls twitterkonto började under tisdagsförmiddagen läcka lösenord till journalister och politiker. Nu bekräftar Expressen intrång och anmäler händelserna till Säpo. Även Aftonbladet har anmält. Om Petzäll fortfarande är den som skriver från kontot är dock oklart.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STOCKHOLM. Expressen anmäler det eventuella dataintrånget till Säpo, uppger Dagens Media.

– Jag har talat med Jan Helin och Expressen informerar just nu andra företag inom Bonnierkoncernen om att uppgiften om dataintrång kan, jag betonar återigen "kan", vara korrekt. Vi gör också en anmälan till Säkerhetspolisen, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till branschtidningen.

För Nyheter24 bekräftar Mattsson också att lösenorden har använts aktivt av Expressenmedarbetare.

Är intrången ni anmält nya eller har de skett långt tidigare?

– Vi har inga uppgifter på när de skett. Det vi kan konstatera är att lösenorden inte är aktuella men att de har varit det, säger han till Nyheter24.

Så ni har använt dessa lösenord?

– Ja, vi har konstaterat att de varit i bruk så den som eventuellt har haft tillgång till dem har också kunnat läsa mejl.

Därmed är risken överhängande att vem som än ligger bakom twittrandet från William Petzälls konto också har kommit över information från Expressenmedarbateres mailkonton. Hur graverande informationen som i så fall läckt är - och för vem - kan man i nuläget bara spekulera i.

I Dagens Media bekräftar också Aftonbladets chefredaktör Jan Helin att även de har anmält misstänkt dataintrång.

– Det förefaller vara ett olaga dataintrång. Vi kan konstatera att två av koderna som lagts ut stämmer. Lösenorden är gamla men det är tillräckligt för att misstänka att någon har varit inne, säger han.

Ingen vet vem som twittrar

Det var under tisdagsmorgonen som William Petzäll twittrade att han skulle "avslöja allt om spelet i SD". Kort därefter började riksdagsledamoten tillika den politiske vilden att twittra ut så kallade hashkoder. Dessa hashkoder hänvisade till ett 20-tal journalisters mejlboxar. Däribland journalister på Expressen.

Falkvinge bekräftar lösenordet

Några av de "uthängda" har valt att kommentera hashkoderna och lösenorden som koderna refererar till.

– Jag kan bekräfta att lösenordet till min mejlbox inte stämmer, skriver bland annat Piratpartiets grundare Rick Falkvingetwitter och fortsätter:

– Men det är ett gammalt lösenord som jag använde till saker jag inte brydde mig om.

Kommentera
Kopiera länk
Dela