Rick Falkvinge bekräftar att hashkoden refererade till ett lösenord han tidigare förfogade över, men det var ett lösenord som inte överensstämde med grundaren av Piratpartiets mejlbox.
1 av 2
Rick Falkvinge bekräftar att hashkoden refererade till ett lösenord han tidigare förfogade över, men det var ett lösenord som inte överensstämde med grundaren av Piratpartiets mejlbox. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX
Thomas Mattsson anmäler de eventuella dataintrången till Säpo.
2 av 2
Thomas Mattsson anmäler de eventuella dataintrången till Säpo. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Kvällstidningarna anmäler dataintrånget

William Petzälls twitterkonto började under tisdagsförmiddagen läcka lösenord till journalister och politiker. Nu bekräftar Expressen intrång och anmäler händelserna till Säpo. Även Aftonbladet har anmält. Om Petzäll fortfarande är den som skriver från kontot är dock oklart.


STOCKHOLM. Expressen anmäler det eventuella dataintrånget till Säpo, uppger Dagens Media.

– Jag har talat med Jan Helin och Expressen informerar just nu andra företag inom Bonnierkoncernen om att uppgiften om dataintrång kan, jag betonar återigen "kan", vara korrekt. Vi gör också en anmälan till Säkerhetspolisen, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson till branschtidningen.

För Nyheter24 bekräftar Mattsson också att lösenorden har använts aktivt av Expressenmedarbetare.

Är intrången ni anmält nya eller har de skett långt tidigare?

– Vi har inga uppgifter på när de skett. Det vi kan konstatera är att lösenorden inte är aktuella men att de har varit det, säger han till Nyheter24.

Så ni har använt dessa lösenord?

– Ja, vi har konstaterat att de varit i bruk så den som eventuellt har haft tillgång till dem har också kunnat läsa mejl.

Därmed är risken överhängande att vem som än ligger bakom twittrandet från William Petzälls konto också har kommit över information från Expressenmedarbateres mailkonton. Hur graverande informationen som i så fall läckt är - och för vem - kan man i nuläget bara spekulera i.

I Dagens Media bekräftar också Aftonbladets chefredaktör Jan Helin att även de har anmält misstänkt dataintrång.

– Det förefaller vara ett olaga dataintrång. Vi kan konstatera att två av koderna som lagts ut stämmer. Lösenorden är gamla men det är tillräckligt för att misstänka att någon har varit inne, säger han.

Ingen vet vem som twittrar

Det var under tisdagsmorgonen som William Petzäll twittrade att han skulle "avslöja allt om spelet i SD". Kort därefter började riksdagsledamoten tillika den politiske vilden att twittra ut så kallade hashkoder. Dessa hashkoder hänvisade till ett 20-tal journalisters mejlboxar. Däribland journalister på Expressen.

Falkvinge bekräftar lösenordet

Några av de "uthängda" har valt att kommentera hashkoderna och lösenorden som koderna refererar till.

– Jag kan bekräfta att lösenordet till min mejlbox inte stämmer, skriver bland annat Piratpartiets grundare Rick Falkvingetwitter och fortsätter:

– Men det är ett gammalt lösenord som jag använde till saker jag inte brydde mig om.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

1 timme sedan
Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.