Nyheter24
Annons

Så blir du väck fisklukten från matlådan – felet alla gör

Publicerad: 22 mars 2025, kl. 11:55
Gör så här - så kommer matlådan lukta mindre fisk. Foto: Jessica Gow/TT & Nora Lorek/TT
Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfrittPrenumerera

Får man ha en matlåda med fisk med sig på jobbet? Ja, här går åsikterna onekligen isär. 

På många arbetsplatserna är svaret nej – frågar man gastronomen Edward Blom är svaret ja, det mesta är okej, med undantag för levergryta och surströmming.

– Annars tycker jag att i princip allt som ingår i normala middagsrätter har folk rätt att äta dagen efter till lunch. Man ska ha ganska hög tolerans för vad andra har på sin tallrik, tycker jag, säger han i en intervju med Vision

Uppmaningen: Använd inte mikrovågsugn

Men det är svårt att undgå att fisklukten blir väldigt tydlig när man värmer en fiskrätt i mikrovågsugnen. 

Annons

Och enligt fiskhandlaren Alexander Freiholtz är det inte nödvändigtvis fisken som är orsaken till lukten, utan just mikron. 

– Mikrovågsugnen är ju ingens favorit. Den är en smakdödare, den är ju inte bra till något. Jag brukar säga att jag använder den till två grejer: att poppa popcorn och tina bröd, säger han till TV4. 

Om man har tillgång till andra uppvärmningsmetoder är det därför att föredra. Att värma en fiskgratäng i ugnen tar något längre tid, men luktar mindre och kan till och med bli godare. 

Fisken du aldrig ska ha i matlåda - luktar mest

Har du inte tillgång till en ugn på arbetsplatsen? 

Då kan du åtminstone tänka på att inte ha med dig de fisksorter som luktar absolut mest. 

– Strömning är ju en bov. Om jag steker strömning sitter det ju i väggar, tak och kläder. Det kan ju vara kvar i två veckor, känns det som, säger Freiholtz till TV4.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons