Vecka 12 har blivit den vecka då tusentals svenskar bestämts sig för att bojkotta matvarukedjor som Ica, Coop och Axfood.
Bakgrunden till bojkotten är de skenande matpriserna, som till exempel att priset på kaffe stigit med hela 11 procent i februari.
LÄS MER: Coops nya besked i krisen
.jpg)
MISSA INTE: Senaste nytt – ta del av det som händer just nu
Hjälper det priserna att bojkotta matbutiker vecka 12?
Samtidigt som många vill ta ställning mot butikjättarnas höga matkostnader finns det dem som menar att en bojkott hjälper föga.
– Absolut inte. Vi konsumenter lider enormt av det här och jag förstår att man känslomässigt vill göra någonting, men just detta kommer inte leda till förändrade priser, säger SVT:s ekonomikommentator, Alexander Norén till SVT Nyheter.
MISSA INTE: Panik på Ica – populära varan slut innan påsk
Hit vänder sig de som handlar trots bojkotten mot matbutiker
I takt med att många väljer att undvika de stora livsmedelskedjorna finns det dem som trots allt behöver handla. Därför har trycket hos lokala handlare och fristående butiker ökat.
– Vi ser en positiv trend generellt. Det är svårt att säga exakt hur mycket bojkotten påverkar oss, men det är möjligt att vi ser en extra ökning nästa vecka. Men när det skrivs mycket om matpriser så kommer kunderna till oss, har Matsmarts vd Peter Beckius, sagt till Svenska Dagbladet.
Edward Blom: "Mina tips för att få ner matkostnaderna"
En som delat tips och trix för att trycket på plånboken ska lättas och samtidigt hålla nere matkostnaderna är Edward Blom.
I ett inlägg på sociala medie-plattformen X, tidigare Twitter, har han, till sina 65 000 följare, delat ett antal tips på vad man kan göra gör att hålla sina matkostnader nere.
- Sluta köp färdig mat.
- Sluta köp ’ytterfilé’ och välj istället de billigaste köttdetaljerna, mal sedan själv till färs eller koka i tryckkokare.
- Gör grytor med hög andel billiga rotfrukter och lök.
- Brygg din egen öl.
- Jaga utgångna halva priset-varor.
- Köp grädde på halva priset och gör eget smör (går även utmärkt på lätt härsken grädde).
- Köp baljväxter i torkat tillstånd och blötlägg själv istället för att köpa på tetror.
- Ät mer surkål.
- Handla på orientbutiker i förorterna.
- Laga husmanskost som lappkojs, kroppkakor, leverbiff, ärtsoppa.
- Köp olja i femlitersdunkar.
- Lagra billig ost själv i källaren tills den får smak.
- Mixa keso och smaksätt med salt, vitlök och kryddor för en billigare dessertost.
- Gör din egen hummus av torkade kikärtor.
Edward Blom gästade nyligen Nyheter24:s podcast "24 Frågor" med Henrik Eriksson och Marcus Birro. Nedan kan du lyssna på avsnittet.