Sommaren är här och många tar fram grillen för att laga fisk, kött och grönsaker. Men bakom grillningen finns några viktiga saker att tänka på.
Det finns en vanlig vana som många gör – varför bör den undvikas?
Använd inte detta när du grillar
Experter varnar för att inte tillaga maten på grillen med folie och att det finns flera skadliga ämnen i maten att undvika under grillningen.
Aluminiumfolie är praktiskt för matlagning och förvaring. Men enligt Mattilsynet, Livsmedelssäkerhetsmyndigheten i Norge, rekommenderas det att man undviker att använda folie i kontakt med sura eller mycket salta livsmedel, som exempelvis citron.
Dessa kan nämligen lösa upp aluminium ur folien, vilket sedan kan överföras vidare till maten. Istället bör man använda alternativ som stekpåsar eller bakplåtspapper vid tillagning av sådana rätter, enligt den norska tidningen KK.
Felet när du grillar – kan va farligt
Grillar man mer sällan och tillagar maten med folie där man får i sig mindre mängder, utgör det ingen hälsorisk, enligt experterna.
När man grillar finns det även andra hälsorisker att vara uppmärksam på.
– Låt inte fettet från grillen droppa ned på kolen. Då blir det också massor med rök med farliga substanser, varnade Marie-Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien, i en intervju med TV4.
Att grilla med tallkottar eller tryckimpregnerat trä i botten av grillen är också starkt avrått, då detta kan frigöra cancerframkallande bensen i röken – som sedan kan fastna på maten.
Glöm inte heller att undvika att äta mat som är bränd, eftersom att de svarta delarna kan innehålla presumtiva cancerframkallande ämnen. Därför är det viktigt att rengöra grillgallret ordentligt innan användning.
Viktiga råd när du grillar
Ett bra sätt att rengöra gallret är att använda såpa och låta det verka med en plåt under för att fånga spill, och sedan gnugga bort rester med aluminiumfolie istället för stålborste, för att undvika stänk och spridning av sot.
När kolen har brunnit ner till en vit yta är det bästa läget att börja grilla, eftersom den vita askan visar att de flesta farliga ämnen i röken har förbränts.
Tvätta händerna noggrant före och efter hantering av rått kött, låt fryst kött tina ordentligt innan grillning, ha en kylklamp nära till hands vid eventuella brännskador och lämna aldrig grillen utan uppsikt.
Genom att följa dessa råd kan du avnjuta en säker och god grillsäsong utan onödiga risker, enligt TV4.