Efter larm om mögelgift och bekämpningsmedelsrester i tomatpuré i andra länder valde testfakta att göra ett stort test av 14 tomatpuréer som säljs i de olika matvarubutikerna i Sverige, för att se hur det såg ut här.
I dag har den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, ännu inte infört något bindande gränsvärde för dessa mögelgifter i livsmedel. Det finns dock indikativa riktvärden, som ska fungera som varningsnivåer.
LÄS MER: Hamburgerkedjan öppnar vid E18

Tomatpuréerna innehöll mögelgifter och bekämpningsmedelsrester
Testet visade att flera puréer hade innehöll skrämmande höga nivåer av både mögelgifter och bekämpningsmedelsrester, långt över de indikativa riktvärden.
I testet letade man efter mögelgift, alternariatoxiner, AOH, AME och TeA – samt rester av bekämpningsmedel, totalt 644 olika pesticider. Mögelgifterna som man sökte efter i testet har cancerframkallande effekter och kan skada cellernas DNA, enligt EFSA.
– Som konsument är det svårt att skydda sig mot toxiner i processade produkter eftersom de varken ger smak eller lukt. AOH och AME är inte akuttoxiska, men långvarig exponering kan påverka hälsan. Djur- och cellstudier har visat att de är genotoxiska och mutagena, samt kan störa immunsystem och fosterutveckling, säger Åsa Svanström, mikrobiolog vid Livsmedelsverket till Testfakta.

Så gör du egen tomatpuré och undviker mögelgift
Nyheter24 har pratat med Sébastien Boudet, bagare, kock och matfantast om testresultatet. Han var inte jätteförvånad över testresultatet, men ställer sig kritisk till EFSA, som inte har något gränsvärde för pesticider och alternariatoxiner.
– Jag använder inte puré själv för jag tycker det är slöseri med pengar och jag vet att kvalitén inte är så bra, säger han till Nyheter24.
För Nyheter24 delade han även med sig av lite tips på hur man kan göra egen puré, och där med komma undan de höga nivåerna av just pesticider och mögelgifter i de färdiga puréerna.
– Det som man måste veta om tomatpuréer är att den görs på de tomater som inte passar att stoppa i burkar eller att göra puréer på. Så att det är ofta de sämsta kvalitéerna. Så om man vill slippa det här skulle jag definitivt inte köpa tomatpuré, utan köpa cross eller tomatcoulis och sen man gör ett litet avkok själv i sin panna innan man ska laga mat, säger han och fortsätter:
– Det det tar ju fem minuter. Man tar en burk med tomater och sen en stor panna, så det blir mycket avdunstning och sen låter man den reduceras. Då får man exakt samma resultat och då slipper man de där gifterna, för i kross och så tar man de fina tomaterna.

Tomatpuréerna med högst och lägst nivåer
Tomatpuréerna över riktvärden för mögelgifter
AOH (10 μg/kg):
ICA I love eco, Felix.
AME (5 μg/kg):
ICA I love eco, Felix, Garant (eko).
TeA:
Samtliga ligger under riktvärdet (500 μg/kg).
Bekämpningsmedelsrester (antal fynd)
Inga fynd:
Itigo, Änglamark, Kung Markatta.
Enstaka (1–2):
ICA I love eco (1), Garant (eko) (1), Baresa (2).
Flera (3–5):
Cirio (4), ICA (5).
Många (≥6):
Mutti (6), Ardita (6), Felix (6), Eldorado (9), Coop (11), Mino (11).

