Testfakta har gjort ett stort test av 14 fabrikat av tomatpuré som säljs i de olika matvarubutikerna i Sverige. Testet visade att flera puréer innehöll skrämmande höga nivåer av både mögelgifter och bekämpningsmedelsrester.
Tomatpuré är en vanlig ingrediens i flera maträtter och en sked kan ge en gryta eller rätt ett helt annat djup och karaktär. Tomatpuréer säljs oftast på tub eller burk. Testet utfördes av MeasurLabs i Finland för att organisera och kvalitetssäkra analysen, i ett ackrediterat livsmedelslaboratorium.
Analyserade 644 olika pesticider
Anledningen till att man utförde testet var att testfakta fått in flera larmrapporter om förhöjda halter av mögelgifter i processade tomatprodukter i andra länder. För att undersöka om det var lika utbrett i tomatpuréerna som säljs i Sverige valde man att göra ett stort test.
I testet letade man efter mögelgift, alternariatoxiner, AOH, AME och TeA – samt rester av bekämpningsmedel, totalt 644 olika pesticider som används inom tomatodling. Även om resultaten är anmärkningsvärda är de produkterna som testades inte olagliga att sälja.

Mögelgifter är cancerframkallande
Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, har ännu inte infört något bindande gränsvärde för dessa mögelgifter i livsmedel. Det finns dock indikativa riktvärden, som ska fungera som varningsnivåer.
– Som konsument är det svårt att skydda sig mot toxiner i processade produkter eftersom de varken ger smak eller lukt. AOH och AME är inte akuttoxiska, men långvarig exponering kan påverka hälsan. Djur- och cellstudier har visat att de är genotoxiska och mutagena, samt kan störa immunsystem och fosterutveckling, säger Åsa Svanström, mikrobiolog vid Livsmedelsverket till Testfakta.

Så bildas mögelgifter
Mögelgifter, alternariatoxiner, bildas genom mögelsvampar som växer på tomaterna om de skördas för sent eller lagras i för fuktiga förhållanden. Mögelgifterna AOH, AME och TeA som man sökte efter är cancerframkallande effekter och kan skada cellernas dna, enligt EFSA.
Analysen visade att fler produkter innehöll mycket högre nivåer mögelgifter än riktvärdena. Högst halter hade tomatpuréerna från Felix och Ica I love eco, som låg på tre respektive sju gånger över EFSA:s riktvärden.
– Det troligaste är att toxinerna bildats i tomater som möglat under odlingen eller efter skörd. Om dessa inte sorterats bort innan de processas till tomatpuré sprids toxinerna i hela produkten. Toxinerna är dessutom värmestabila, så finns de med från början blir de kvar i slutprodukten, säger Pasi Tuomikoski, livsmedelskemist vid MeasurLabs i Finland, till Testfakta.
Utöver mögelgifter förekom även bekämpningsmedelsrester, pesticider, i elva av de 14 tomatpuréerna. Alla nivåer var dock under EFSA:s gränsvärden.
Tomatpuréen från Itigo, Änglamark och Kung Markatta var helt fria från bekämpningsmedelsrester. Tomatpuréen från Mino och Coop hade flest fynd, med elva olika ämnen vardera.

Konditorn Sébastien Boudet om testresultaten
Sébastien Boudet är bagare och matfantast. Han ställer sig dock kritisk till det rådande matsystemet vi har i Sverige och kommer under hösten öppna en egen matvarubutik i höst.
Sébastien var inte förvånad över testresultatet, men ställer sig kritisk till EFSA, som inte har något gränsvärde för pesticider och alternariatoxiner.
– Jag är ganska kritisk till all typ av industritillverkning där det inte finns en producent bakom. Där man kan inte spåra till producenter. Det är bara varumärken. Alla de där Felix och så de köper i bulk, vilket gör att det blir väldigt låg kvalitet för de köper det billigaste som finns och sen gör sin förädling själva, säger han till Nyheter24.
Han ifrågasätter även varför det inte finns ett satt gränsvärde utan endast rekommendationer, när ämnena faktiskt kan vara cancerframkallande.
– Det jag kan ifrågasätta är EFSA, varför de inte sätter gränsvärden på det också, som med allt annat, säger han och fortsätter:
– Det är inte säkert men ändå låter de produkterna säljas och hamna på svensk marknad. Det känns som många att det finns ett fantastiskt bra skydd, att det finns ett system där ute som skyddar oss. Alltså det här är resultat av en industri som inte kan spåra till sina ursprung. Folks hälsa är i fara. Det är känslor.

Tomatpuréerna med högst och lägst nivåer
Tomatpuréerna över riktvärden för mögelgifter
AOH (10 μg/kg):
ICA I love eco, Felix.
AME (5 μg/kg):
ICA I love eco, Felix, Garant (eko).
TeA:
Samtliga ligger under riktvärdet (500 μg/kg).
Bekämpningsmedelsrester (antal fynd)
Inga fynd:
Itigo, Änglamark, Kung Markatta.
Enstaka (1–2):
ICA I love eco (1), Garant (eko) (1), Baresa (2).
Flera (3–5):
Cirio (4), ICA (5).
Många (≥6):
Mutti (6), Ardita (6), Felix (6), Eldorado (9), Coop (11), Mino (11).





