En ny studie från Lunds Universitet visar att fettrik ost kopplas till en lägre risk för att utveckla demens.
Studien pågick i 25 år
Forskarna har analyserat kostvanor hos 27 670 personer i den långvariga befolkningsstudien Malmö Kost Cancer.
Deltagarna följdes i upp till 25 år, och under tiden utvecklade drygt 3 200 personer någon form av demens.
När forskarna justerade för faktorer som motion, rökning och alkoholvanor framträdde ett tydligt mönster.
Gouda och Prästost påverkade risken för demens
Personer som åt omkring 50 gram fet ost om dagen, motsvarande ungefär fem skivor hårdost som Gouda eller Prästost, hade 13 procent lägre risk att drabbas av demens jämfört med dem som åt väldigt lite ost
Även fet grädde visade ett liknande samband.
– När vi tittade på specifika demensformer såg vi en 29 procents lägre risk för vaskulär demens hos dem som åt mer fettrik ost, säger forskaren Emily Sonestedt i ett uttalande via Lunds universitet.

Mer forskning behövs
Resultaten går delvis emot tidigare kostråd där ost ofta hamnat på begränsningslistan.
Samtidigt betonar forskarna att alla mejeriprodukter inte ger samma effekt, och att mer forskning behövs.




