Stockholm

Lund

Lund är en kommun i sydvästra Skåne och har ungefär 122 000 invånare.  


De är en av Skandinaviens äldsta städer och grundades 990 av den danske kungen Sven Tveskägg.


Staden har ett stort kulturliv med många besökare, de finns en tusen år gammal domkyrka som har 700 000 besök varje år. Andra populära besöksmål är, friluftsmuseet Kulturen, Historiska museet, Skissernas museum, Science centret Vattenhallen och Lunds konsthall.


Skolfrågor prioriteras högt och har under de senaste tolv åren har Lund hamnat på topplaceringar över Sveriges bästa skolkommuner.


Lunds universitet grundades 1666, där finns 40 000 studenter tillsammans med 7 400 medarbetare. Lund är Sveriges mest attraktiva studieort och har Skandinaviens bredaste utbildningsutbud baserat på bland annat ledande forskning. Universitetet utbildar och forskar inom ekonomi, humaniora och teologi, juridik, konst, musik, teater, medicin, naturvetenskap, samhällsvetenskap samt teknik. Universitet rankas som ett av världens 100 bästa universitet. Den konstgjorda njuren, pacemakern, ultraljudsröntgen och bluetooth är exempel på uppfinningar som kommer från Lunds universitet. 


De är en del av Öresundsregionen och är en av Europas starkaste regioner med ungefär fyra miljoner invånare. De internationella flygplatserna heter Kastrup och Malmö Airport och nås båda ungefär på en halvtimma. 


För att resa till lund kan man åka via E22, länsväg 102 och länsväg 108. Motorvägen E22 från Lund till Malmö är byggd 1953 och är Sveriges äldsta. Malmö nås som snabbast på tio minuter och centrala Köpenhamn på 45 minuter.

Källa: Lund.se


Lunds domkryka
1000 år gammal domkyrka. Bildkälla: Emil Langvad
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.