Mest läst

Tjuvtitta på trailern till nya Vinterviken 2021 här

Elsa Öhrn och Mustapha Aarab som Elisabeth och John-John. Foto: © 2021 Niklas Johansson / Filmlance International AB, Sveriges Television AB All rights reserved
Dela på Pinterest
Netflix moderna tolkning av 90-talsromanen Vinterviken spås bli en av höstens mest hypade ungdomsserier. Smygtitta på trailern här och få koll på alla skådespelare!

Har du inte fått nog efter sommarens mysdrama Young Royals? Då kommer en till svensk ungdomsserie för att rädda din höst! “Vinterviken” är Netflix nya ungdomsserie, en omskriven version av en gammal klassiker från hetaste 90-talet. 

Läs också: Young Royals: Allt vi vet om den svenska ungdomsserien

Vinterviken 2021: Premiärdatum i september

Idag släpper Netflix Nordic premiärdatumet – 8 september. Så ladda upp ordentligt och mys med en perfekt höstunderhållning. Och misströsta inte om du inte har ett abonnemang på Netflix – Vinterviken kommer nämligen visas på SVT. Fast, ja, då får du lov att vänta ett år. Premiären på SVT väntas bli någon gång under 2022. 

Se trailern här – bland annat där Loreen skymtar med sin roll

Vinterviken skådespelare – rollistan

Det blir en spännande sammansättning av skådespelare till Vinterviken. Som en av huvudrollerna John-John spelar Mustapha Aarab – honom känner du igen från ungdomsthrillerdramat Björnstad. Han spelar mot Elsa Öhrn i rollen som Elisabeth, en spännande skådespelardebut i rutan! Även Loreen medverkar i serien. 

  • Elsa Öhrn

  • Mustapha Aarab

  • Magnus Krepper

  • Loreen

  • Marika Lagercrantz

  • Albin Grenholm

  • Jonay Pineda Skallak

  • Elsa Bergström Terent

Elsa Öhrn debuterar som skådespelare i Vinterviken. Foto: Netflix / Johan Paulin

Läs också: Så heter skådespelarna i Young Royals på instagram

Loreen om sin nya karriär som skådespelare

Loreen blev globalt aktuell som vinnare i Eurovision Song Contest 2012 i Baku – och sedan dess har hennes karriär bara fortsatt i en rak kurva uppåt. 

I en intervju med TV4 berättar Loreen om sin insats som skådespelare i Vinterviken:  

 – Där spelar jag en marockansk ensamstående mamma – en ung mamma. Jag är en sån som tror att saker sker av en anledning, så när den rollen kom till mig, tänkte jag att: “Hm, här kan jag påverka”. Hur porträtterar man en ung utländsk kvinna med den bakgrunden? Vi gjorde ett jättefint jobb med det manuset. 

 – Jag är mycket för inkludering och att alla blir representerade så kände jag att det var viktigt.

Loreens mamma kommer från Marocko, vilket Loreen också känt speglat rollens utformning mycket. 

 – Jag spelar min mamma, säger hon skämtsamt och på allvar till TV4. 

Loreen med Mustapha Aarab som spelar John-John. Foto: Netflix / Johan Paulin

Victor Leksell står för signaturlåten Eld & Lågor

Som om inte nya Vinterviken är stjärnspäckat nog står även Victor Leksell för signaturlåten till serien. Låten heter Eld & Lågor och går att smyglyssna på i trailern!

Bakgrund – från roman till hypad film på 90-talet

Vinterviken är från början en roman skriven av Mats Wahl från 1993. Boken togs emot med blandade känslor och skildrade ett slags modernt Romeo och Julia-drama. Romanen utspelar sig i Stockholm. John-John, som är hjälten i boken, är fattig och rasifierad från förorten men faller för den rika överklasstjejen Elisabeth. “Vinterviken” har två uppföljande romaner – “De övergivna” och “John-John”.

Vinterviken gjorde sig känd på 90-talet för att skilda både klass och rasism i ett aktuellt ljus. 

Mer:

La casa de papel säsong 5 – då är det premiär i Sverige