Autopilot funkar inte Tesla
Din bil är inte nödvändigtvis säkrare för att den kan köra sig själv - Foto: Lexus/Tesla/Ford/Volvo

Autopilot i bilar funkar inte: Tesla och andra märken döms ut

Autopilot och andra typer av självstyrning blir allt vanligare i moderna bilar. Teslas system Autopilot och Full Self Driving har nu tillsammans med liknande system från nio andra tillverkare fått betyget “dåligt” av amerikanska Insurance Institute of Highway Safety, förkortat IIHS.


De system för självstyrning som finns i moderna bilar kräver fortfarande att föraren hela tiden håller uppsikt och har ansvar för hur bilen framförs.

Samtidigt verkar vissa bilförare överskatta självkörningssystemens förmåga. Här hemma i Sverige stoppades nyligen en bilist av polisen på motorvägen, då han satt och sov bakom ratten med självkörnignen aktiverad.

Detta förfarande är inte bara olagligt, utan en ny studie från IIHS visar att systemen har klara begränsningar och att man ska tänka efter innan man fäster en sådan tillit till dem.

Fusk med bensinpump: Kvinna tankade gratis för 290 000 kronor

13 av 14 system får underkänt

Totalt testade IIHS 14 olika självkörningssystem, och av dessa fick hela 11 stycken betyget “dåligt”.

Däribland kan nämnas Tesla Autopilot, trots att företaget gärna framhåller sin excellens på området, samt liknande system från exempelvis Mercedes-Benz, BMW, Ford och Volvo.

General Motors Super Cruise och Nissans ProPILOT Assist with Navi-link fick det något bättre, men fortfarande inte godkända, betyget “marginellt”.

Bara ett av de 14 systemen fick godkänt ett godkänt betyg, och det var Lexus system Teammate with Advanced Drive.

Hackare kan ta över din Tesla – kan spåra och stjäla bilen

Gör inte bilarna säkrare

IIHS noterar också att det inte finns några bevis på att systemen i verkligheten faktiskt bidrar till några fördelar i termer av säkerhet.

– Vi har möjlighet att titta på datan från försäkringsärenden. Vi har kunnat titta på fordon med och utan dessa system och dragit slutsatsen att det inte sker en reducering i försäkringsärenden tack vare dessa mer avancerade system, säger IIHS vd David Harkey till Reuters.

Som jämförelse lyfter Harkey system för automatisk nödbromsning, som har visat sig reducera kökrockar med 50 procent och påkörningar av fotgängare med 30 procent.

Teslas vd Elon Musk har däremot sagt att en av företagets bilar med autopilot aktiverad är 10 gånger säkrare än en genomsnittlig bil i USA, och fem gånger säkrare än en Tesla utan systemet aktiverat.

Amerikanska federala myndigheter utreder för tillfället närmare 1 000 olyckor där Teslas autopilot var aktiverad.

Det avslöjar bilens färg om din personlighet

Brytpunkten: Elbilar är snart billigare än fossilbilar

Bil