Hyrbil kan göra semestern trevligare.
Hyrbil kan göra semestern trevligare. - Foto: Marcus Berggren

Hyrbil på semestern? Så funkar försäkringen

När det vankas semestertider finner sig många bakom ratten på en hyrbil, både på hemmaplan och utomlands. Ett frågetecken för många är dock hur det fungerar med försäkring.


De som någonsin har hyrt en bil är vana vid att bli bombarderade med diverse erbjudanden om  tillägg, inte minst sådana relaterade till försäkring. 

– Börja med att se över hyrbilens försäkring innan du bokar hyrbilen. Det viktigaste är att både du själv och hyrbilen skyddas. Skyddet i en hyrbilsförsäkring kan variera beroende på vilket land du hyr bilen i. Kontrollera också hur hög självrisken är i hyrbilsförsäkringen, säger Sofia Ulriksson, jurist och motorexpert hos Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Vad betyder röd registreringsskylt? Här är svaret

Trafikförsäkring utomlands

Trafikförsäkringen täcker skador på andra personer och andra fordon som orsakas med en hyrbil. Reglerna skiljer sig från land till land och i Sverige inkluderar trafikförsäkringen även personskador, något som inte alltid är fallet utomlands. 

Om du exempelvis hyr bil i USA kan du hyra bil helt utan försäkring. Om du istället bokar hyrbilen i USA från Sverige ingår emellertid försäkring. 

Det gäller att man har det som kallas för Third Party Liability Insurance, alternativt Personal Accident Insurance. Annars kan man hamna i en situation där man blir utan ersättning vid en singelolycka eller om man är vållande. 

Nya viktiga elbilen från Volkswagen - med 70 mils räckvidd

Att hyra bil i USA kan bli dyrt om man inte har försäkring. (Foto: Marcus Berggren)

Skydd mot skador på bilen

En hyrbil som är helförsäkrad täcks vanligtvis vid stöld av bilen samt repor och bucklor. När det gäller viltolyckor, skadegörelse, punktering eller skador på hjulen kan verkligheten däremot vara en annan. 

Se till att du får skriftlig bekräftelse från uthyraren om vad som exakt gäller. Oftast får man erbjudande om att teckna försäkring för exempelvis stenskott och punktering separat. 

Mercedes nekade miljardären: Då valde han bepansrad Volvo 240

Självriskreducering

Vid en olycka med en hyrbil kan självrisken ibland vara så hög att man själv måste betala för en hel reparation, helförsäkring till trots. 

Om man inte har råd att betala en självrisk bör man istället välja till självriskreducering eller eliminering, något som ingår på vissa betalkort och hemförsäkringar. Många mindre hyrbilsfirmor har ofta skyhöga självrisker och höga depositionsavgifter. Mer etablerade aktörer brukar istället ha rimligare upplägg.

Vi provkör nya Ford Mustang - en av de sista med V8

Tips när du hyr bil

Konsumenternas Försäkringsbyrå rekommenderar att man fotograferar hyrbilen både när man hämtar ut den och när man lämnar tillbaka den. 

Se även till att skador som bilen redan har är noggrant dokumenterade, både av dig och av uthyraren. Det gäller också att se över hur försäkringsvillkoren skiljer sig mellan olika länder, särskilt om man ska köra på en längre tur med sin hyrbil.

Kändisarna som är portade av Ferrari

Bil