Tesla Model S 2014
Hansjörg von Gemmingen-Hornberg gillar att köra långt. - Foto: Youtube

Han körde 1,9 miljoner kilometer med elbil – det gick sönder

Kan en elbil kan bli lika långlivad som en bensinbil? En Tesla-ägare som har avverkat 1,9 miljoner kilometer indikerar att svaret är ja.


Bilen i fråga är en Tesla Model S från 2014 som i genomsnitt har avverkat över 20 000 mil om året sedan den var ny.

Mannen bakom detta smått otroliga avverkande av mil är Hansjörg von Gemmingen-Hornberg, som köpte bilen när den var nästan ny och hade runt 3 000 mil på mätaren.

Då hade Gemmingen-Hornberg redan ett exemplar av Teslas första modell Roadster, som han kört över 73 000 mil med.

Elbil körde för långsamt - stoppad av polis

Långmilad Tesla-doldis

Att avverka sådana oerhörda miltal med en Tesla borde rimligtvis leda till någon form av kändisskap på internet.

Faktum är dock att Gemmingen-Hornberg, utöver regelbundna rapporter på X, tidigare Twitter, har varit ganska anonym. Nu har Watt Energy publicerat ett inslag om långmilaren.

Bytt motor 13 gånger

Under sina nio år på vägen, med resor till bland annat Afrika, Nordnorge och till och med Kina under bältet, har drivlinan i Teslan behövt en del underhåll.

Motorerna på tidiga Model S var problematiska, och det tog ett tag innan Tesla kom på orsaken till problemet. För Gemmingen-Hornberg har det hunnit bli hela 13 motorbyten.

Batterierna, vilket är det som många oroar sig över med gamla elbilar, har däremot klarat sig bättre. Bilen är nu inne på sitt fjärde renoverade batteri, och samtliga av de tidigare batterierna höll mellan 50 000 och 70 000 mil.

Att en genomsnittlig elbil klarar sig med ett enda batteri under sin livslängd verkar således vara långt ifrån omöjligt.

Resten av Teslan verkar ha stått sig ganska bra, trots att Teslas tidiga bilar knappast är kända för sin detaljkvalitet.

Uppmärksammats av Musk

Att bilen passerade 1 miljon kilometer år 2019 hyllades av Elon Musk, men sedan dess har Tesla varit snåla med uppmärksamheten. 

Gemmingen-Hornbergs teori är att Musk, som sällan uppskattar negativa nyheter om Tesla, irriterades av rapporterna om hur många  nya motorer som bilen har behövt genom åren.

Stora rekord-ambitioner

Denna Tesla Model S är troligtvis den mest högmilade Teslan i världen, men Hansjörg von Gemmingen-Hornberg säger att han inte ens är halvvägs till målet att äga världens mest högmilade bil. 

Bilen som innehar rekordet för det högsta miltalet någonsin är en Volvo P1800 som avverkade hela 5,2 miljoner kilometer med ägaren Irv Gordon bakom ratten. Gordon köpte sin älskade Volvo ny 1966 och körde den fram till sin död 2018.

Gemmingen-Hornberg säger sig inte ha några problem med att tillbringa 8 till 10 timmar om dagen bakom ratten, och avverkar utan problem 130 mil under ett dygn på långkörning.

Då han är pensionär, tack vare en tidig investering i Tesla-aktier, har han också gott om tid att lägga på att nå sitt mål.

Bil
/