Här är de fem märkligaste händelserna som Gävlebocken varit med om

- 02/12/2016, 12:38 -
Här är bockens fem märkligaste incidenter.
1 av 3

Här är bockens fem märkligaste incidenter.

TT

En vanlig syn i Gävle.
2 av 3

En vanlig syn i Gävle.

TT

Inte en lika vanlig syn.
3 av 3

Inte en lika vanlig syn.

TT

Gävlebocken brinner ner nästan varje år. Här listar vi de fem märkligaste händelserna som bocken varit med om

Gävlebocken brann nyligen ner. Det var ju ingen direkt skräll då det sker nästan varje år. Men det finns stora skillnader på HUR den brinner ner.

Vissa har hackat sig in, en har åkt från USA för att bränna ner bocken och ja, det har helt enkelt varit många som verkligen har ansträngt sig för att elda ner bocken.

Nedan listar vi fem av de allra konstigaste händelserna som Gävlebocken varit med om. Bocken som lever ett riktigt hårt liv!

5. Hackerattacken 2009

Det låter dramatisk och visst är det även ganska dramatiskt. Det här året, likt många andra år hade kommunen satt upp en kamera för att skydda den stackars bocken. Men den 22 december runt 03-tiden så började fler och fler titta på sändningen av bocken. Det gjorde att sidan kraschade och då även sändningen. Lite senare gick den igång och då stod bocken i lågor.

Slump? Njaaa.

Bildkälla

4. Den allra första bränningen 1966

Den här bränningen kommer med på listan för att personen eller personerna i fråga som tuttade på bocken startade något som skulle bli löjligt stort, det är ju faktiskt ganska kul. En annan komisk aspekt i det hela var det att bocken var försäkrad. Det är den inte längre av naturliga skäl…

Bildkälla

3. Bocken dog tre gånger 1990

Det här var ett jobbigt år för bocken! De som var ansvariga för att bygga bocken misslyckades med det och plockade därför ner vissa delar för att prova igen. Men innan de hann starta om så hade någon satt eld på bocken. Men de gav sig inte utan körde upp den en gång till. Och så brann den ner igen. Men sen byggde de upp den igen. Och så brann den ner.

Bildkälla

2. Bocken blir officiellt en världskändis 2001

År 2001 är en man vid namn Lawrence Jonce från Cleveland, USA, på besök i Sverige. Han hade hört på en fest om vår kära bock och beslutade sig då att sätta eld på bocken. Det måste man fascineras över!

Bildkälla

1. "Burn bockjaevel" 2004

Ännu en hackerattak. Någon tar sig in på Gävles hemsida och webbkameran som filmar bocken. De som tittade på sändningen kunde då se hackarnas uppmaning: "Burn bockjaevel” och det gjorde den. Ucsh!

Bildkälla

Källa: Arbetarbladet och Lajkat.

Förutom Gävlebocken så kännetecknas julen av en massa andra saker. Här kan du ta reda på vad du och din partner måste göra under julen.

Borde bocken få överleva lite mer?