Sami och Ali från Medina talar ut om konflikterna och återföreningen.
Sami och Ali från Medina talar ut om konflikterna och återföreningen. - Foto: TT/Per Larsson

Hiphopduon Medina pratade inte på sex år – gör comeback i Melodifestivalen

Sami Rekik och Ali Jammali i Medina gick skilda vägar 2016 efter konflikter. Nu har duon pratat ut och återförenats, berättar de för Nyheter24. På lördag uppträder de på scen tillsammans för första gången sedan uppbrottet i Melodifestivalen 2022.


Är Sami Rekik och Ali Jammali med i Medina? 

Ja, musikduon Medina består av Sami Rekik och Ali Jammali. Tillsammans har de haft en enorm framgång på den svenska hiphopscenen. 

Medina låtar – vad har de för hits?

Låtarna “Miss Decibel” och “Där palmerna bor” är stora favoriter och båda två har nästan 50 miljoner lyssningar på Spotify.

Duon släppte albumet "Haffla Avenyn" 2015, men efter det ekade det tomt från Medina. De gick nämligen skilda vägar 2016 men har just återförenats, nu berättar de för Nyheter24 om uppbrottet och återföreningen.

Foto: TT/Per Larsson

Medina splittrades 2016 på grund av konflikterna: “Mycket drama”

Hiphopduon har hängt ihop sen de träffades 2002, men det har inte varit en helt smärtfri relation. Sami berättar att de kan hamna i konflikt med varandra när de ser olika på saker, eftersom båda två är viljestarka:

– Men eftersom vi vet att vi båda är envisa så lämnar vi varandra space ganska snabbt. Ibland kan vi lämna fem år…

– Ja, det var det som hände senast, skrattar Ali.

Duon berättar att de gick skilda vägar 2016 på grund av konflikterna, och inte pratade på sex år. 

– Efter tretton-fjorton år av turnerande gick vi varandra på nerverna. Vi såg inte helt lika på Medinas framtid och det var mycket drama runt omkring privat för båda oss som gjorde att vi behövde en paus helt enkelt. Den blev lite längre än vi hade hoppats på, men bättre sent än aldrig, säger Sami.

Foto: TT/Per Larsson

Så gick det till när Medina återförenades: "Hade gått lite för långt"

Men nu har Medina återförenats efter det långa uppbrottet. Ali berättar att det var han som hörde av sig till Sami och fick det sköna beskedet att de båda kände och ville samma sak

– Man blir ju inte yngre, och vi kände båda två att vi kanske hade gått lite för långt, berättar han.

De bestämde sig för att ses och därifrån gick det snabbt. Ali beskriver hur de direkt kände att de fick “The Medina Sparkle” och bestämde sig för att börja göra musik ihop igen. 

Foto: TT/Per Larsson

Medina deltog i Melodifestivalen 2022

År 2022 släppte Medina albumet “Höj Den Några Decibel” som är fylld med gamla godingar, såsom “Tills vi koolar” och “Sagoland”, och somarkerar duons comeback.

 På lördag är också första gången på sex år som de kommer synas på en scen tillsammans, då de deltar i den fjärde deltävlingen av Melodifestivalen 2022. Deras bidrag heter “In i dimman” och är enligt duon en låt som ska inge hopp och som blandar latinomusik och svensk folkmusik.

Sami och Ali har även varit med och skrivit Liamoos tävlingsbidrag “Bluffin”. Om de går vidare till finalen med sitt eget uppträdande berättar de att glädjen kommer vara stor.

– När vi gick vidare med Liamoo så sprang vi och hoppade i varandras famnar, och jag vet inte vem som bar vem, så det blir lite den, säger Sami. 

– Så be aware, säger Ali och tillägger att det även kan komma att bli en och annan glädjetår.

Foto: TT/Anders Wiklund

Medinas familjer i publiken – både nervöst och tryggt

Både Ali och Sami är gifta och har barn. Under lördagens framträdande kommer familjerna sitta bänkade i publiken. Men det är på både gott och ont, berättar duon, eftersom det delvis är en trygghet men delvis även kan bli särskilt nervöst att uppträda inför de nära och kära.

– Det känns jättetryggt! Men jag vet inte om jag vill se dem när jag står där, berättar Sami.

– Nej jag vill inte se, då kommer jag bli ännu mer nervös, stämmer Ali in.

Foto: TT/Anders Wiklund

Är Medina med i Melodifestivalen 2024?

År 2024 ställer Medina upp i Melodifestivalen igen. Då med låten "Que Sera".

Medinas pik till Marcus och Martinus: "Smågrabbar..."

Vad heter Medina på Instagram?

Du hittar Medina som hiphopduo under namnet @medinasverige på Instagram. Sami Rekik heter @samimesami och Ali Jammali @alibrorsh.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jill Johnson släpper ny countrysingel

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvist och hennes ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan. "Puman är här", skriver Carola på sin Instagram.