Supermodellen Linda Evangelista är vanställd för livet
Supermodellen Linda Evangelista är vanställd för livet efter en serie skönhetsbehandlingar. - Foto: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Supermodellen Linda Evangelista vanställd för livet: "Blödande sår"

Supermodellen Linda Evangelista skulle frysa fett på sin kropp. Men skönhetsingreppen gick fruktansvärt fel. Idag är hon "totalt vanställd" och "deformerad". – Jag kan inte leva såhär längre, gömd och i skam. Jag kan inte leva i den här smärtan mer, berättar Linda Evangelista för People.


Linda Evangelista, 57, var en av 90-talets största supermodeller. Hon gjorde bland annat kampanjer för Valentino, Giorgio Armani, Max Mara och Yves Saint Laurent, och när hon intog catwalken för de största modehusen under sin storhetstid så riktades allas blickar mot henne. 

Linda Evangelista var en av 90-talets största supermodeller. Bildkälla: Stella Pictures.

Hon har prytt över 700 tidningsomslag och under sin karriär så var hon också fotografen Steven Meisels musa.

Linda var också den supermodell som myntade uttrycket "Vi går inte upp ur sängen för mindre än 100 000 kronor".

Linda Evangelista, designern Isaac Mizrahi och Naomi Campbell 1995. Bildkälla: Stella Pictures. 
Cindy Crawford, Linda Evangelista, Karl Lagerfeld och Claudia Schiffer på catwalken för Chanel 1995. Bildkälla: Photo/Remy de la Mauviniere/AP/TT Bild

Linda Evangelista frös bort fett med CoolSculpting

Linda Evangelista har idag hunnit bli 57 år gammal. För flera år sedan började hennes mardröm – i augusti 2015 närmare bestämt. Då började Linda Evangelista göra ingreppen CoolSculpting som är menat att frysa bort fett på kroppen. Hon gjorde totalt sju behandlingar. Den sista ägde rum i februari 2016.

Men Linda blev långt ifrån nöjd med resultatet. Det blev en katastrof. I en intervju med People så berättade Linda tidigare i år att hon är "deformerad" och "totalt vanställd".

– Jag älskade att gå på catwalken. Nu är jag rädd för att springa på någon jag känner. Jag kan inte leva såhär längre, gömd och i skam. Jag kan inte leva i den här smärtan mer, berättade Linda för tidningen.

Fettet växte på kroppen – sedan blev det hårt

Under de många procedurerna så gick något väldigt snett. Tre månader efter ingreppen så började Linda märka flera stora hårda fettklumpar över hela kroppen. På hakan, låren och vid brösten så växte klumparna. Och de blev hårdare och hårdare. Till slut tappade hon känseln. Områdena var helt enkelt bedövade.

Idag måste Linda Evangelista bära en korsett eller gördel. Annars får hon blödande skavsår över hela kroppen. Hon har försökt rätta till de misslyckade CoolScultping-ingreppen genom att göra fettsugningar. Det har inte heller fungerat.

Linda stämde CoolSculptings moderbolag på 50 miljoner dollar, och parterna har idag nått en förlikning.

Linda Evagelista år 2016. Bildkälla: Stella Pictures.

Linda Evangelista: "Jag hatade mig själv"

Men smärtan består för Linda Evangelista. I en ny intervju med brittiska Vogue berättar Linda med tårar i ögonen:

– Om jag hade vetat att en av sidoeffekterna var att du skulle förlora ditt levebröd och att du skulle bli så deprimerad att du hatade dig själv så hade jag aldrig tagit den risken då, berättar hon.

Hon berättar för Vogue att hon än idag inte kan se sig själv i spegeln. Hon klarar heller inte av att någon rör vid hennes kropp.

– Är jag botad rent psykiskt? Absolut inte. Men jag är så tacksam för stödet jag har fått från mina vänner och från branschen, säger hon vidare till Vogue.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

idag 15:42

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

idag 14:55
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

idag 14:12
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

idag 13:24
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

idag 13:06
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.