Jojkaren tillika renskötaren Jon Henrik Fjällgren är aktuell i 2023 års "Stjärnorna på slottet".
Jojkaren tillika renskötaren Jon Henrik Fjällgren är aktuell i 2023 års "Stjärnorna på slottet". - Foto: Claudio Bresciani/Jonas Ekströmer/TT

Allt om Jon Henrik Fjällgren: Familj, uppväxt och missbruk

Jon Henrik Fjällgren har blivit en folkkär artist. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor som svenskarna googlar om Fjällgrens familj, uppväxt och kärleksliv.


Jon Henrik Fjällgren, 35, renskötaren från Mittådalen jojkade hela vägen in i svenska folkets hjärtan när han vann Talang 2014. 

Det var inte första gången som hans jojk berört åhörare. Redan som 14-åring uppträdde Fjällgren för kungen och drottningen när regentparet besökte Funäsdalens kyrka. Och sommaren 2016 sjöng han på Victoriadagen på Borgholm i Öland i samband med Victorias födelsedag.

Sedan den storslagna vinsten 2014 har Fjällgren dansat hem glasskon i Let's Dance 2018 och tävlat i Fångarna på fortet. Jon Henrik Fjällgren har även tävlat i Melodifestivalen 2015, 2017 och 2023.

Jon Henrik Fjällgren var med i Talang

När Jon Henrik Fjällgren var med i Talang bar han på en enorm sorg och börda, och innan tävlingen hade han bestämt sig för att det skulle vara det sista han gjorde i sitt liv.

Det var en nära vän som tyckte att Jon Henrik skulle ställa upp i Talang och dela med sig av sin jojk. I en intervju med Svenska Dagbladet berättade han tidigare att han helt tappat tron på sig själv men att jojken till hans döda vän Daniel fanns i huvudet – och det var den som han tog med sig till Stockholm och det första uppträdandet.

Efter vinsten släppte han sitt debutalbum Goeksegh, samiska för norrsken, som han redan spelade in som 16-åring.

Jon Henrik Fjällgren adopterades från Colombia

Jon Henrik Fjällgren föddes i Cali i Colombia den 26 april 1987 och hette då Montoya. Sina första månader levde han i en by innan han hamnade på barnhem. Efter ett par månader blev han adopterad av en samisk familj i Sverige.

Jon Henrik Fjällgren familj – vad heter hans mamma och pappa?

Jon Henrik Fjällgrens pappa heter Jan Fjällgren och hans mamma heter Ulla Fjällgren.

Foto: Jonas Ekströmer

Jon Henrik Fjällgren om sitt missbruk

Jon Henrik Fjällgren har öppet talat om psykisk ohälsa och om hur han under uppväxten retades för att han var same, och för att han som adopterad från Colombia blev utsatt för rasistiska påhopp redan på förskolan.

– Bland det värsta var att de placerade mobbarna och mig i samma grupp när vi hade skolarbeten, trots att en av dem skrek "den där svartingen vill inte jag vara med". I framtiden hoppas jag kunna hålla föredrag i skolor om mina upplevelser. Det finns mycket problem med mobbing, jag vet bland annat att det fortfarande pågår i min gamla skola. Det gör mig så frustrerad, har Jon Henrik Fjällgren sagt till nyhetssajten Allas.

Utanförskapet upplevde han även ute på fjället när han blev äldre och tog hand om familjens renar. På grund av sitt colombianska ursprung blev han utfryst och hånad. Som barn blev även Fjällgren utsatt för sexuella övergrepp, vilket fick honom att välja fel bana i livet. 

Fjällgren började träna kampsport och slogs. Han blev till slut reglerad från gymnasiet och hamnade i ett gäng som också gått igenom mörka sidor av livet, varpå Jon Henrik föll in i ett missbruk av receptbelagda mediciner och amfetamin.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Har Jon Henrik Fjällgren partner?

När Jon Henrik Fjällgren medverkade i Lets Dance 2018 visade han även upp sin dåvarande flickvän, Maret Nystad, som hejade på Fjällgren från publiken.

Under 2020 blev Jon Henrik och Maret föräldrar till dottern Ella Sáve. Men i samband med de goda nyheterna gick även jojkaren ut med att han och Maret valt att gå skilda vägar. I

"Detta kanske kommer som en chock för många av er. Men jag måste berätta för att finna ett lugn och att det kommer från rätt håll. Det har nämligen varit väldigt tuffa månader och svårt att riktigt veta vad jag skall skriva och säga då Maret och jag valde att separera redan månaden innan vår dotter kom till världen", skrev han tidigare i ett inlägg på Instagram.

Läs fler artiklar om Jon Henrik Fjällgren här:

Därför försvann Jon Henrik Fjällgren från rampljuset

Hon är mamma till Jon Henrik Fjällgrens barn

Jon Henrik Fjällgrens nya besked om kärleken: “Jag har…”

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!