Pontus Rasmusson.
Pontus Rasmusson. - Foto: SVT

Pontus Rasmusson lurar följarna att han donerat till Barncancerfonden

Pontus Rasmussons lovade att skänka pengar till Barncancerfonden men enligt organisationen som inte samarbetar med influencern har det aldrig hänt. Medan barnidolen hävdar att han donerat tror även följare att han fejkat donationer.


Pontus Rasmusson, 24, slog igenom på Youtube med videos riktade till en yngre publik där han gjorde olika pranks och challenges med sina föräldrar. Men det alltjämt barnvänliga materialet varvade han däremot med videos med innehåll som sexualiserade barn. 

I flera videos nämndes bland annat incest och våldtäkt mot barn. Efter Svenska Dagbladets granskning av Pontus Rasmusson i september stängde Youtube ner hans kanaler, där han hade över 170 000 prenumeranter. 

KRÖNIKA: Här är tio gånger Pontus Rasmusson anklagats för att anspela på sex i sina videos.

Pontus Rasmusson: "Jag är en flörtig person"

I november valde barnidolen att bryta tystnaden i en intervju med Lilla Aktuellt. I inslaget fick han frågan om han själv anser det vara problematiskt att hans familjevänliga innehåll varvas med sexuella anspelningar.

– Absolut. Samtidigt är jag en väldigt flörtig person och lägger jag ut en bild där jag ler lite och skickar ett hjärta så betyder inte det mer än att jag är flörtig, svarade Pontus Rasmusson då.

Pontus Rasmusson bad följare om gåvor

Barnidolen har tidigare kritiserats för att ha uppmanat sina unga följare till att ge dyra gåvor till honom, vilket framkom efter en livesändning som Svenska Dagbladet tagit del av. 

"Det är en dröm jag har, att få ett Tiktok-universe eller ett lion. Om jag skulle få någon av dem, då skulle jag typ dö. Det är mina drömgåvor. Det är självklart helt frivilligt att skicka. Men jag tar fram min mobil nu och gör mig redo ifall någon skickar det", ska Rasmusson sagt i livesändningen.

Men Pontus Rasmusson menar att han inte uppmanat något barn att skicka gåvor, utan att det i själva verket handlar om att han "älskar" att dela med sig av sina drömmar.

Barncancerfonden ryter ifrån

Nu kritiseras Rasmusson återigen, detta efter att han använt en logotyp från Barncancerfonden på sin hemsida där han lovade att skänka de pengar som blev över när hans följare köpte hans varor. 

Men organisationen menar att de inte vetat om detta och att Pontus Rasmusson i själva verket inte skänkt några pengar alls till dem. 

"Barncancerfonden har aldrig haft något samarbete med Pontus Rasmusson och kommer inte ha det framöver heller. Att han använder sig av vår gamla logotyp är inget vi godkänt eller står bakom",  skriver Maria Hansson, pressansvarig på Barncancerfonden i ett mejl till SvD.

Rasmusson ska även redan 2020 utgett sig för att vara en givare till Barncancerfonden. Då ska han ha sagt till sina följare att han skulle skänka en krona till organisationen för varje ny prenumerant. Men detta ska enligt Barncancerfonden inte heller ha skett.

Följare tror Pontus Rasmusson fejkar bidrag

Under onsdagen publicerade barnidolen en bild på sin Instagram där han menar att han donerat till Barncancerfonden i ett annat namn. På bilden syns ett belopp om 1 100 kronor som han ska ha donerat till organisationen genom Swish.

"En av många donationer till en fin organisation. Bara för att jag inte donerar i mitt företags/privata namn innebär det inte att jag inte gör det. I många fall ber jag en nära person t.ex. en vän göra det med mina egna pengar för att jag inte vill skylta med pengar offentligt/media", skriver han i inlägget.

Men flera uppmärksamma följare som kontaktat Bloggbevakning menar att de misstänker att Pontus redigerat bilden och att beloppet är "fejk". Flera menar att Pontus Rasmusson i själva verkat gett tio kronor och sedan klistrat in en extra etta och nolla så att det ska se ut som om en donation om 1 100 kronor gått igenom.

I skrivande stund är Pontus Rasmussons Instagram inaktiverat.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!