Pia Johansson om den traumatiska aborten: "Jag har glömt mitt barn"
Skådespelaren Pia Johansson är med i nya säsongen av "Stjärnorna på slottet" - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Pia Johansson om den traumatiska aborten: "Jag har glömt mitt barn"

I fredags var det premiär av "Stjärnorna på slottet" och i den nya säsongen ser vi Pia Johansson, Lars Lerin, Anja Lundqvist, Jon-Henrik Fjällgren och Carolina Gynning. Men vem är skådespelaren Pia Johansson egentligen?


I fredags var det premiär av "Stjärnorna på Slottet" i SVT.  En av deltagarna är skådespelaren Pia Johansson som har en karriär kantad av utmärkelser. Hon har varit med i tiotals filmer, serier och program och tillhörde i många år Stockholms stadsteaters fasta ensemble.

Var kommer Pia Johansson ifrån? 

Pia föddes i Umeå men flyttade till Stockholm som 16-åring. Hennes mamma var operationssköterska och pappan tungdykare. Pappan var också alkoholist under hennes uppväxt vilket påverkade familjen.

Var bor Pia Johansson?

Pia flyttade från Umeå till Stockholm när hon var 16 och blev barnflicka i Ålsten, skriver Fokus. Nu bor skådespelaren i en lägenhet på söder i Stockholm. 

Hur gammal är Pia Johansson?

Pia är född den 16 november 1960, vilket gör henne 62 år gammal. 

Pia Johansson, medaljutdelning på Slottet. Foto: Jessica Gow/TT

Pia Johansson familj

Vad vi vet är Pia Johansson singel men vad som händer bakom stängda dörrar vet bara hon om. 

Pia har en mamma och en pappa och när Pia tävlade i "Alla mot alla" på Kanal 5, öppnade hon upp sig om beslutet att sluta dricka alkohol och om hennes uppväxt som präglades av pappans alkoholmissbruk. 

Pia Johansson om pappans missbruk

Pia har tidigare beskrivit hur hennes pappas drickande har satt spår i henne. I en intervju med UNT från 2011 säger hon att pappans alkoholberoende har lett till att hon blivit duktig på att känna av stämningar i ett rum.

– Pappa var en dubbelpersonlighet, han förvandlades när han drack – annars var han älskvärd. Ju äldre jag blev desto mer jag kunde använda min förmåga att läsa stämningar för att avstyra konflikter, säger hon till tidningen.

Hon fortsätter att berätta i intervjun för tidningen att som skådespelare är det a och o att vara känslig och kunna känna in sin publik. Hon tror att hon hade kunnat bli en mycket bra spion, diplomat eller försäljare. Helt enkelt alla yrken där man bygger en relation och ska vara medveten om vilka signaler man skickar.

Pia Johansson och hennes nära vän Mark Levengood. Foto: Ola Torkelsson/TT

Pia Johansson barn

I premiäravsnittet av ”Stjärnorna på slottet” i SVT undrar deltagaren Anja Lundqvist, 51, hur tankarna gått bakom att Pia Johansson inte har barn. Då svarar skådespelaren att hon länge längtade efter att ha familj – men en traumatisk abort som tonåring kom att påverka framtiden.

Pia Johansson om traumatiska aborten

Det var i Skara på slutet av 70-talet som Pia kände ett illamående och att något inte var som vanligt. Men två olika test visade att hon inte var gravid. Trots de två negativa testerna kände Pia att något var konstigt och valde att åka in till Skövde. Där visar det sig då att hon är gravid trots allt. 

Hon bestämde sig för att göra abort men graviditeten visade sig vara för långt gången. Hon och den dåvarande pojkvännen fick ha möte med en kurator från Socialstyrelsen.

Paret fick tillstånd att göra abort, vilket krävdes efter en viss vecka.

– Och nu måste jag ju då föda fram det här döda fostret eftersom det hade gått för långt. Jag är drogad under den här tiden, eller jag får någon slags lugnande så jag är lite borta, säger hon i programmet. 

Pia Johansson: "Jag har glömt mitt barn" 

Efteråt gick hon i den långa sjukhuskorridoren och skulle ta sig hem till Skara igen.

– Och så säger jag bara: ”Men vänta, vänta, jag glömde en sak, jag måste bara hämta nåt på rummet. Jag har glömt mitt barn”. Det var en så stark känsla att jag hade glömt mitt barn. Alltså det var så tydligt att mitt barn var kvar och jag går ifrån det. Och att jag inte kan hämta mitt barn, berättar hon.

Stjärnorna på slottet. Foto: Jonas Ekströmer/TT
/
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!