Kim Kardashian
Kim Kardashian möts nu av kritik. - Foto: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Kim Kardashian la ut sminkvideo på TikTok: "Hon skrattar åt fattiga"

Kim Kardashian slängde ut ett klipp på TikTok där hon sminkade sig som en "chav" – och klippet möttes av kritik från flera håll.


Kim Kardashian, 42, river just nu TikTok med en sminkvideo som snart är uppe i 30 miljoner visningar. I videon sminkar sig Kim som en "brittisk chav" med extremt tjocka ögonbryn, vitt läppstift, enorma mängder foundation och vad som ska se ut som billiga lösögonfransar.

Brittiska Daily Mail kallar videon för "fantastiskt rolig" och på sociala medier hyllas Kim av tusentals fans som älskar hennes sminkvideo.

Kim Kardashian som vi är vana att se henne. Bildkälla: Stella Pictures.

En brittisk chav är en person som kommer från arbetarklassen, och är enligt stereotypen till exempelt klädd i Burberry, fejkade stora smycken och sportkläder. Den stereotypa chaven tuggar tuggummi, har alkoholproblem och är även våldsam. I Tv-serien "Little Britain" är karaktären Vicky Pollard en chav.

Främst i England har det i många år pågått en debatt om hur problematiskt det är att håna chavs – att det är något som helt enkelt är klassförakt.

"Kim Kardashians video är kränkande"

Så, alla är inte lika glada över Kims sminkvideo, och nu riktas kritik mot vad en del menar är det problematiska i att Kim Kardashian sminkar sig som en stereotypisk chav. Flera krönikörer menar att Kim hånar arbetarklassen genom att lägga ut sin sminkvideo.

Kim Kardashian sminkade sig som en chav. Bildkälla: TikTok/Kim Kardashian

"Det är inte roligt. Det är inte ikoniskt när en miljardär som Kim Kardashian gör det. Det är klassism", skriver krönikören Harrison Brocklehurst i tidningen The Tab. Han tycker att det är problematiskt att av världens mest rika och berömda kvinnor sminkar sig som en "chav" bara för att locka till skratt.

"Rika människor som gör narr av arbetarklassen och skrattar åt att dom är fattiga, kriminella eller alkoholister", skriver krönikören Rachael Davies i den amerikanska kulturtidningen Mary Sue. Davies skriver rätt ut att Kims sminkvideo är "kränkande", och att det är en trend vi borde lämnat bakom oss för länge sedan

Kim Kardashian möts av kritik efter sin video. Bildkälla: TikTok/Kim Kardashian
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!