Elin Ek axlade rollen som tuffa "Grynet" i början på 00-talet.
Elin Ek axlade rollen som tuffa "Grynet" i början på 00-talet. - Foto: Lars Pehrson/SVD/TT

Elin Ek gjorde succé som Grynet – det här gör barnidolen idag: "Ta ingen skit"

Elin Ek känner du säkert igen i rollen som den ikoniska "Grynet" som lärde en hel generation på tidiga 00-talet att stärka sin självkänsla. Undrar du vad hon gör i dag? Det har Nyheter24 tagit reda på!


Elin Ek, 46, är född och uppvuxen i Sundsvall. I dag bor hon i söderort i Stockholm. Hon arbetar som programutvecklare och tv-producent för bland annat SVT och UR. 

Senast på hennes meritlista finns den nyproducerade humorserien "Alla vi Karlsson" tillsammans med skådespelaren Hampus Nessvold, 26.

Hon har även skrivit flera barnböcker och bokserien "Athena" som handlar om 12-åriga Athena, en person likt Grynet som vägrar "ta skit". Under 2023 är hon aktuell i tv-programmet "Alla mot alla" där hon tävlar i frågesport med musikern Dregen.

Elin Ek gjorde tittarsuccé som "Grynet"

"Ta ingen skit!" är kanske ett citat du känner igen om du tittade på Elin Ek i rollen som "Grynet" i tv-succén "Grynets show".

Programmet som sändes i början av 00-talet vägledde många unga till att stärka sitt självförtroende och att gå sin egen väg. Många som vuxit upp med "Grynet" är inte blyga med att heja på sin forna barnidol för att berätta om hur programmet stärkt dem.

I en intervju med tidningen Mama berättar Elin Ek att många hörde av sig och berättade hur hennes färgstarka och "ta ingen skit" karaktär stärkte dem. 

– Sen har jag fått höra av 20-åringar som jag träffar nu att Grynet fortfarande påverkar dem och var deras feministiska uppvaknande, att de ibland hamnar i situationer där de tänker ”Hur skulle Grynet gjort?” Det är ju helt magiskt. Det märks också på Instagram där många lägger upp gamla Grynet-citat och sånt, säger Elin Ek till Mama.

Elin Ek som den ikoniska karaktären Grynet. Foto: Claus Gertsen /TT

Elin Eks familj – har hon någon partner?

Elin bor i dag i Stockholm tillsammans med man och två barn. I intervjun med Mama berättar Elin Ek att hon ser sig själv som en knasig, tjatig och en "lite pinsam mamma".

Vad heter Elin Ek på Instagram?

Elin Ek heter @elinek_elinek på Instagram.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!