Carola Häggkvist
Carola Häggkvist firar 40 år som artist – och vilken enastående karriär hon har haft! Här är allt du vill veta om Carola och hennes liv. - Foto: Christine Ohlsson/TT Bild, Jonas Ekströmer/TT Bild, Mikael Fritzon/TT Bild. Bilden är ett montage.

Carolas familj och kärleksliv: Barnen, systern och exet Jimmy

Carola Häggkvist firar 40 år som artist – och genom åren har hon trollbundit det svenska folket med sin röst. Men även hennes privatliv har skapat rubriker. Här är allt du vill veta om hennes partner, familj, barn, karriär, äktenskapet med Runar och mycket mer.


Carola i Melodifestivalen 2023

Carola har vunnit Melodifestivalen tre gånger. Första gången var för 40 år sedan – då tog hon hem Mello-vinsten 1984 med sin odödliga hit "Främling". Därefter knep hon även vinsten 1991 med "Fångad av en stormvind" och år 2006 vann hon Mello med dängan "Evighet". 

Utöver det har Carola tävlat i Mello utan vinst år 1990 och år 2008 (med Andreas Johnson). Nu år 2023 ska Carola vara mellanakt i Melodifestivalens fjärde deltävling som sänds från Malmö. Där ska hon framföra sina vinnarlåtar, något som den folkkära artisten verkar riktigt taggad på.

"Jag ser fram emot att framföra mina 3 vinnarlåtar med eftertryck. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt och ställe att fira mina 40 år sedan genombrottet med Främling på Palladium i Malmö 1983 än just den här kvällen nu på lördag i Malmö på Melodifestivalen!! Wohoo Nu går startskottet mina vänner", skrev hon på Instagram.

Allt om Melodifestivalen 2023 – deltävling 4: Startfältet med artister och låtar

Carola Häggkvist vann Melodifestivalen med "Främling"

Låten "Främling" som Carola tävlade med i Melodifestivalen 1983 kom att bli hennes stora genombrott. Låten skrevs av Lasse Holm och Monica Forsberg, och Carola var bara 16 år gammal när hon tävlade med bidraget i Melodifestivalen. 

Carola tävlar med "Främling" 1983. Bildkälla: NTB/TT Bild

Men det blev ingen vinst i Eurovision med "Främling", som då kom på tredje plats. Det året ägde Eurovision rum i München i dåvarande Västtyskland. Vann gjorde Corinne Hermès från Luxemburg med låten "Si la vie est cadeau". Men Carola behövde inte misströsta för det. Albumet "Främling" blev en stor succé och sålde i över en miljon exemplar i Sverige. 

Carola Häggkvist slog igenom som ung – så såg hon ut

Carola insåg tidigt att musiken var hennes kall. 1976, när Carola var 10 år gammal började hon i sångklassen på Mariaskolan i Stockholm. Därefter följde studier på Adolf Fredriks musikskola. Hon sjöng i flera olika talangjakter och sjöng i ett hårdrocksband. Men det stora genombrottet kom alltså 1983 i Mello.

Carola tävlar i Melodifestivalen med låten "Mitt i ett äventyr" 1990. Bildkälla: Joakim Roos/TT Bild

Vad hände mellan Carola Häggkvist och Runar Sögaard?

Carola Häggkvist, 56, och Runar Sögaard, 55, träffades 1987 på en kristen konferens i Tyskland. Det sa genast klick för paret, som gifte sig tre år senare. 

Carola och Runar. Bildkälla: Stella Pictures.
Carola och Runar 1991. Bildkälla: Anders Holmström/TT Bild
Carola och Runar var ett av Sveriges mest omskrivna par. Bildkälla: Jonas Lemberg/TT Bild
Carola och Runar gifte sig 1990. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT Bild

Bröllopet ägde rum i Livets Ords kyrka i Uppsala den 26 maj 1990, och 6000 personer var på plats för att bevittna vigseln. Den 26 januari 1998 föddes parets son Amadeus Sögaard. Men när Amadeus var två år gammal gick Carola och Runar skilda vägar.

Skilsmässan från Runar tog mycket hårt på Carola, och hon har beskrivit åren efter skilsmässan som en "mardröm".

"Det var de värsta och mest smärtsamma åren jag någonsin varit med om i mitt liv. Som mamma, kvinna och som människa. Att jag står upp idag är för mig ett under. För rättvisans och kärlekens skull till min son har jag kämpat", skrev Carola på Instagram för några år sedan.

När Runar släppte sin självbiografi gick Carola till hård attack mot sin ex-make och fördömde boken. Carola menade då att Runar bara var intresserad av "makt, hämnd och hot".

Carola skrev att hennes fokus har varit att orka överleva och vara en glad mamma. "Slippa honom. Hitta friheten och glädjen igen", skrev Carola.

Har Carola Häggkvist någon partner?

Efter relationen med Runar så var Carola singel under en längre tid. Kring 2007 dejtade Carola frikyrkopastorn Henrik Junaeus, men de gjorde slut efter ett par månader tillsammans, något som Carola bekräftade för Expressen då.

Carolas första längre relation efter skilsmässan från Runar var med trummisen Christian "Kicken" Lundqvist, känd från rockbandet The Poodles. 

Carola och Kicken började synas ihop våren 2009, något som Expressen då rapporterade om. Paret firade även nyår ihop då. Kring 2011 tog relationen mellan Carola och Kicken slut.

Carola och Kicken. Bildkälla: Stella Pictures.

År 2014 träffade Carola musikern Jimmy Källqvist och de blev ett par. Men år 2019, efter fem år ihop, gick de skilda vägar. 

Carola och Jimmy var ett par i fem år. Bildkälla: Stella Pictures.

Carola och Jimmy har fortsatt att vara vänner, och har än idag en fin relation till varandra. När Jimmy fyllde 52 i fjol så hyllades han av Carola på Instagram.

"En fantastisk basist och musikant, pappa och vän. Så tacksam att vi finns för varandra och för Zoe. Vi möttes på scen på sommarturnén 2006 och skrattade mycket redan då", skrev Carola bland annat. 

Idag är Carola oss veterligen singel.

Vilka är Carola Häggkvists familj?

Carola Häggkvist är dotter till Anita och Jan Häggkvist. Den 20 maj 2004 dog Carolas pappa Jan av ett hjärtstillestånd. Han blev 65 år gammal. 

Några månader senare, i oktober 2004, dog Carolas mamma Anita i cancer. Hon blev 60 år gammal. Carola har en äldre syster, hon heter Susanne Ekberg.

Familjen Häggkvist på Jacques Brel premiär på Göta Lejon i oktober 1983. Från vänster pappa Jan, storasyster Susanne, Carola och mamma Anita. Bildkälla: Don Titelman/TT Bild

Carola Häggkvist har sonen Amadeus och dottern Zoe

Tillsammans med Runar fick Carola sonen Joseph Amadeus Sögaard, som föddes den 26 januari 1998. Han är fotbollsspelare och spelar i dagsläget i Brommapojkarna. 

Amadeus Sögaard är son till Carola Häggkvist och Runar Sögaard. Bildkälla: Jessica Gow/TT Bild

År 2012 åkte Carola till Sydafrika för att hämta hem sin adoptivdotter Zoe Häggkvist, som idag har hunnit fylla 13 år. Precis som mamma Carola så har Zoe en riktigt vacker röst, och hon har faktiskt uppträtt med Carola under hennes julshow i Steninge slottsby.

Amadeus, Carola och Zoe på Allsång på Skansen år 2013. Bildkälla: Stella Pictures.

Carola bodde tidigare i Bromma, men 2018 flyttade hon till sitt slott i Steninge slottsby som hon hyrde. Där trivdes hon som fisken i vattnet – men den senaste tiden har Carola börjat känna att hon längtar tillbaka till stan igen. 

Detta då dottern Zoe går i musikskolan Pops som ligger på Östermalm i Stockholm. I februari 2023 så berättade Carola att hon köpt en lägenhet i Stockholm, och på Instagram visade hon bilder från den ljusa vindsvåningen.

Vad heter Carola på Instagram?

På Instagram har Carola över 240 000 följare, och där uppdaterar hon ofta om sitt liv. Vill du följa henne hittar du henne under namnet @carolaofficiell.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!