Krönika om Pernilla Wahlgren
Nyheter24:s Quetzala Mikko Blanco reagerar på Pernilla Wahlgrens uttalande i Expressen. - Foto: Malva Engstedt, Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Pernilla Wahlgren, det här blev inte bra – det du gör är hånfullt

KRÖNIKA. Pernilla Wahlgrens kollektion för Gekås Ullared sys upp av arbetare som lever i total misär. Nyheter24:s Quetzala Mikko Blanco reagerar på Expressens reportage, och Pernilla Wahlgrens märkliga kommentar.


1 000 kronor i månaden. Det är ungefär vad en arbetare tjänar efter att ha jobbat 12-13 timmar om dagen, sex dagar i veckan – för att sy upp Pernilla Wahlgrens klädkollektion för Gekås Ullared.

Expressens avslöjande högg i magen. Bilderna är fruktansvärda. De visar hur textilarbetarna bor, i fängelseliknande skjul, där de sover direkt på marken. De flesta arbetarna är kvinnor.

Pernilla Wahlgren lanserade sin nya kollektion för Gekås Ullared på internationella kvinnodagen

På internationella kvinnodagen lanserade Pernilla Wahlgren ännu en kollektion för Ullared. Hon var på plats i varuhuset och tog selfies med fans. 

Expressen skriver att Pernillas klädkollektioner för Gekås Ullared har sålt för 70 miljoner kronor.

När Expressen konfronterade Pernilla, och där på Gekås den 8 mars, på internationella kvinnodagen, frågade hur hon tänkte kring arbetarnas löner så svarade hon:

"Jag hoppas att det här är människor som förhoppningsvis är glada för att de får en lön och har ett arbete och motsatsen är att de skulle ha det ännu värre".

Att lansera sin klädkollektion på internationella kvinnodagen är inget annat än hånfullt. En klädkollektion som är uppsydd av mestadels kvinnor under vad som liknar slavliknande förhållanden.

Pernilla Wahlgrens kommentar är magstark

Problemet här är inte att Pernilla förmodligen inte haft full insyn i hur textilarbetarna har det. Hon har nog litat på Gekås Ullared-gubbarna och gummorna, och gissningsvis tänkt att allt är som det ska. Borde hon ha haft bättre koll? Kanske.

Men att svara att hon hoppas att de "är glada för att de har en lön" är världsfrånvänt, magstarkt och misogynt.

Pernilla själv har tjänat miljontals kronor på sina kläder, och lever ett liv i fullkomlig lyx. Vilket hon givetvis har all rätt att göra, hon är en av Sveriges hårdast arbetande kvinnor i showbiz.

Men makabert blir det, nästan Marie-Antoinette-aktigt, när Pernilla i ljuset av Expressens avslöjande fortsätter att uppdatera på Instagram som att ingenting har hänt.

Det är soliga bilder från Marbella, pressluncher, betalda samarbeten, reklam för sitt skönhetsmärke, bubbel och tryffelpasta. En stor del av det förmodligen bekostat av pengar som Pernilla har tjänat på sin kollektion för Gekås Ullared.

Pernilla Wahlgrens följare har frågor, de är besvikna och förbannade och kräver svar. Men från Pernilla Wahlgren får de inga. Hon tutar vidare med vardagen som att ingenting har hänt.

Något som inte är särskilt klädsamt för en person som är en av Sveriges mest folkkära artister och tv-profiler, och som snart tar plats i SVT som programledare för Allsång på Skansen.

Inte heller Glenn Strömberg eller Marie Serneholt – vars kollektioner för Ullared också tillverkas i samma fabrik – har varit särskilt pratglada om Expressens avslöjande reportage.

På Instagram gör Marie Serneholt istället reklam för löparloppet vårruset.

"Vårruset är en perfekt investering i din hälsa, du får bland annat: En härlig kväll med en otrolig stämning tillsammans med bara tjejer!", skriver hon.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!