Barnfavoriten Mira återvänder i "Jorden anropar".
Barnfavoriten Mira återvänder i "Jorden anropar". - Foto: Tobias Regell/Wizworks

Nostalgivarning: Tillbaka till Vintergatan återvänder

Ett av 2000-talets populäraste barnprogram Tillbaka till Vintergatan återvänder med en ny film. Flera gamla karaktärer syns i sina gamla roller i ett nytt äventyr.


För 25 år sedan sändes det populära barnprogrammet Tillbaka till Vintergatan-serien. I programmet fick tittarna följa en besättning på ett rymdskepp. Serien livesändes även som sommarlovsprogrammen Vintergatan 5a och 5b. Där kunde barn ringa in för att hjälpa besättningen under deras äventyr.

Nu återvänder klassikern som en kortfilm, skriven och regisserad av Martin Fallhagen. Han har gjort tre filmer tidigare som kretsar kring hans gruppboende. Kollektivet består av en grupp människor som alla har funktionsvariationer.

För Nyheter24 berättar Martin Fallhagen att nästa film kommer att heta “Jorden anropar”. Det är lite av en uppföljare till hans senaste film "Party, problem och en rymdhjälte", men går att ses fristående. I filmen kommer tittare att få följa Martins gruppboende när de flyger ut i rymden och ska hjälpas åt att hitta Femman.

Gruppboendet ska befinna sig i Grekland innan de hamnar i rymden. Foto: Wizworks

Mira syns i Vintergatans besättning igen

I besättningen syns flera välkända ansikten, bland annat Philomène Grandin. Hon spelade rollen som Mira när serien sändes under början av 2000-talet. Nu återvänder hon och kommer till och med att bära samma dräkt som Mira bar då.

– Det känns jättefint. Vi har hittat min gamla rymddräkt så jag har den på mig.

Philomène Grandin återvänder som Mira. Foto: Wizworks

För många millennials var Tillbaka till Vintergatan en stor del av barndomen och många minns de livesända sommarlovsavsnitten. Studion finns bevarad på ett museum i Ystad och det är där filmteamet befinner sig för inspelningen nu.

Philomène Grandin säger att många barn trodde att besättningen verkligen befann sig i rymden. Hon berättar att hon träffade sin man under inspelningen av Vintergatan, och hur han hade sagt det till ett barn.

– Det här barnet tittade på honom med jättestora ögon och sa "men hur är det möjligt? Hon är ju i rymden".

Vintergatan finns i Ystad. Foto: Wizworks

Karaktären Peo från Vintergatan återvänder

Anders Linder var en annan karaktär som var med och skapade magin i Vintergatan. Han spelade chauffören Peo i Vintergatanserien och återvänder också för den nya filmen. Den här gången ska gängen rädda Femman med hjälp av Martins gruppboende.

Martin Fallhagen har arbetat på manuset till "Jorden anropar" i fyra år. Han är sedan tidigare ett fan av Vintergatan och säger att han själv har tittat på serien sedan början av 2000-talet.

– Det var så jag fick idén, berättar Martin Fallhagen.

Petter Bragée som skapade Vintergatan under 2000-talet har varit och hälsat på under inspelningen av "Jorden anropar". Inget produktionsbolag har tidigare fått godkänt för att filma i studion men han har gett Martin tillåtelse att filma där och använda de gamla kostymerna.

– Så han ömmar också för det här projektet, säger Philomène Grandin till Nyheter24.

"Jorden anropar" är skriven och regisserad av Martin Fallhagen som har Downs syndrom

Philomène Grandin tror att Petter Bragée dels uppskattar projektet så mycket för att det är unikt och har skrivits och regisseras av en person med Downs syndrom. Sedan gillar han säkert filmens budskap om alla människors lika värde.

– Det är nog en anledning till varför Petter tycker så mycket om det här projektet. Att fler människor ska få sina röster hörda. Det är inte ofta någon med Downs syndrom får kliva fram och göra ett sånt här projekt.

Hon berättar att stämningen har varit väldigt god under inspelningen, med mycket kramar och pussar. Men att det behövt tas lite fler pauser än vad hon är van vid under en inspelning.

– Hittills går det jättebra. Men ibland kan det vara någon skådespelare som säger “Nej, nu måste jag sova”, säger Philomène med ett skratt.

Det kramas mycket under inspelningen av "Jorden anropar". Foto: Wizworks

Fansen är lyriska över Vintergatans comeback

Hon har märkt att responsen för en ny Vintergatan har varit enorm.

– Jag vet att det finns så många Vintergatan-fans. Jag lade bara upp lite grann på Instagram och fick så otroligt många meddelanden. Det känns som, oj, vilket sug som finns, säger Philomène.

När Better Bragée besökte inspelningen diskuterade de hur tidpunkten för produktionen är optimal.

– Petter sa att det är nu det börjar bli dags att göra en ny Vintergatan. De som var barn i början av 2000-talet har blivit vuxna nu och börjat skaffa egna barn, som de vill ska se Vintergatan. Så vem vet… man får väl hålla tummarna, säger Philomène.

Vintergatans skapare Petter Bragée har besökt inspelningen av "Jorden anropar". Foto: Wizworks
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!