Antonija Mandir
Antonija Mandirs bilder hyllas nu av följarna. - Foto: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Antonija Mandir visar sin mage före och efter middagen: "Det är fem timmars skillnad..."

Antonija Mandir är en av alla influencers som har fått nog av den rådande kroppshetsen på sociala medier. "Avfölj alla skitkonton som ger er en klump i magen", skriver Antonija – och visar två bilder på hur hennes kropp ser ut före och efter en middag.


Pro ana-debatten och heroin chic – vad har hänt?

Det var i början av augusti som Camilla Gervide, som driver Bloggbevakning, satte ner foten. Efter att influencern Lovisa Worge lagt ut en bild på sin ryggrad så såg Gervide rött.

"Jag KAN inte hålla käften längre. Vad fan är det för jävla samtid vi lever i när det HÄR är det content som influencers laddar upp och får en massa jävla hjärtan, flammor och pipiga kärlekskommentarer för? En benig ryggrad?", skrev Gervide. 

Lovisa Worge la ut en bild på sin ryggrad. Bilden blev startskottet för en debatt i Sverige om den rådande smalhetsen. Bildkälla: Stella Pictures.

Debatten var snabbt igång, och flera politiska influencers och kroppsaktivister har reagerat på att heroin chic-trenden och att promota sjukdomen anorexia – något som kallas "pro-ana" är tillbaka.

Detta då några av Sveriges största influencers under den senaste tiden har lagt ut bilder och videos där fokus har varit på inzoomade revben, nyckelben och utstickande höftben. 

En svensk influencer la ut en bild där hon sög in magen för att få mer framträdande revben. Bilden skapade ramaskri, och hon tog sedan bort bilden.

Trenden "bodychecking" sprids på TikTok

På TikTok sprids trenden "bodychecking" där profilerna sätter all fokus på hur deras kropp ser ut. I slutet av 2022 uppmärksammade New York Post fenomenet, som beskrevs som "oroväckande".

Devaney Sparrow är en influencer som öppet har berättat om vägen att tillfriskna från sin ätstörning.

– När människor "bodycheckar", visar hur lite de äter eller hur länge och intensivt de tränar, så är det extremt skadligt, sa Devaney Sparrow till magasinet Nylon då.

Natashja "Lady Dahmer" Blomberg om smalhetsen: "Det är dags att börja kommentera kroppar"

Alexandra Nilsson och Johanna Nordström röt ifrån

Ett fåtal svenska influencers, däribland Alexandra Nilsson, Johanna Nordström och Bettina Buchanan, har också tydligt markerat att de inte accepterar pro ana-trenden.

"Jag personligen kan inte följa tjejer och kvinnor som visar närbilder på revben, insjuknande magar, ryggrader osv. Det är för att jag blir triggad. Så jag avföljer. Min hälsa är viktigare än att hålla uppe en fasad online" skrev Alexandra.

Hon riktade även en känga mot de företag som frontar med ätstörda influencers. Bland annat har Gina Tricot samarbetat med en känd svensk influencer som berättat att hon är sjuk i en ätstörning. Det fick kunderna att bojkotta Gina Tricot – mer om den kritiken kan du läsa här.

"Sen blir jag lite provocerad över hur företag kan fronta med ätstörda influencers. Samma gäller ätstörda modeller! Vi vet hur det påverkar yngre idag, så varför inte ta mer ansvar?", skrev Nilsson.

Alexandra Nilsson gick in lite närmare på vad hon känner inför den rådande smalhetsen. Bildkälla: Instagram/alexandranilsson

I sin podd "Ursäkta", som Johanna Nordström har med Edvin Törnblom, så sa Johanna att hon blir "fruktansvärd irriterad på att det läggs ut bilder där det syns skelett".

– Det är det här också som blir så fel för det blir så att man kommenterar andras kroppar och så där, men det har ju ingenting med kroppen att göra. Det har att göra med hur folk ska estetiskt fint liksom romantisera, det ska vara någon strävan efter att revbenen ska synas, ryggraden, man ska ha nyckelben som sticker ut, ansikten där kindbenen sticker ut, sa Johanna i "Ursäkta".

Edvin Törblom och Johanna Nordström har podden "Ursäkta" tillsammans. Bildkälla: Stella Pictures.

Antonija Mandir visar sin mage före och efter middag

Nu har ännu en influencer sällat sig till de som kritiserar den rådande kroppshetsen. På Instagram har Antonija Mandir över 320 000 följare, och även på TikTok och Youtube följs hon av hundratusentals.

Tidigare i veckan la Antonija ut två bilder bredvid varandra som visar hur hon ser ut före och efter en middag. Den ena bilden visar Antonija på gymmet i en magtröja, och den andra är tagen fem timmar senare efter lite "bröd och annat gött" till middag.

Antonija Mandir. Bildkälla: Stella Pictures.

"Kroppsideal är något vi möter konstant i vår vardag, både män och kvinnor, pojkar och flickor. Det är lätt att börja tro att alla ser ut som personerna på sociala medier och att det är något fel på en själv som inte gör det. DU ÄR HELT PERFEKT!!", skrev Antonija och slängde in en uppmaning också.

"Avfölj alla skitkonton som ger er en klump i magen, Insta ska va kul! Det är också viktigt för mig att ni föräldrar känner att mitt konto är en safe plats för era kids. Om du mår dåligt över eller har funderingar kring sociala medier och kroppsideal kan du alltid höra av dig till mig. Ha de gött och ät gött", skrev Antonija.

I kommentarsfältet så hyllas Antonija för sitt inlägg. Några reaktioner lyder:

"Så jäkla viktigt att visa! Tack Antonija!"

"Tack som fan för detta i en tid när anorexi återigen blivit ideal och promotas bland stora influensers."

"Fint att du delar Antonia som når ut till så många personer! Helt säker att det är många som behövde se detta"

"Tack för att du visar verkligheten. Det finns allt för mycket kvinnor som tror att influensers alltid ser perfekta ut. Jag tillhör också den gruppen som ibland glömmer bort hur det verkligen är"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!