Harald Treutiger
Harald Treutiger berättar nu om drevet som han utsattes för under sin tid som programledare för Robinson. - Foto: Discovery+, Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Harald Treutiger om mobbingen på SVT: "Varenda arbetskamrat tog andra vägar i korridorerna"

Harald Treutiger är en av de fem folkkära profilerna som vi ser i den nya äventyrsserien "Bättre sent än aldrig" på Discovery+. I premiäravsnittet berättar Treutiger om det drev han blev föremål för när han jobbade på SVT.


Den 13 september 1997 var det premiär för Robinson. Inspelningen ägde rum i Malaysia, och vann det året gjorde Martin Melin. Programledare för den första säsongen, och även året därpå, var Harald Treutiger.

Därefter har Robinson haft programledare som Anders Lundin, Robert Ashberg, Linda Lindorff, Anders Öfvergård och Paolo Roberto. I våras gick just Paolo Roberto till attack mot Linda Lindorff, som han menade betedde sig divigt under inspelningarna.

– Programledaren som var innan mig var rätt…ska jag vara riktigt ärlig så…Det vet alla i branschen. Hon är en jävla skitstövel. Hon kan låta teamet…Jag kan inte svära på att det är så här, men så här är det berättat för mig av många som har jobbat med henne, för jag har ju inte varit där själv. Hon kan åka iväg och käka lunch när teamet sitter kvar. Hon kan inte äta teamets mat utan hon måste åka in och käka, sa Paolo Roberto i podden TV-fabriken.

– En liten diva?, frågade då programledaren Fredrik Ralstrand.

– Big time, svarade då Paolo.

Ö-rådet i Robinson skakade om Sverige

När Robinson hade premiär i Sverige så chockade det många tittare i tv-sofforna, och programmet mötte massiv kritik och kallades för mobbings-tv. Detta då det berömda inslaget ö-rådet skapade så starka reaktioner hos tittarna att programmet fick pausas och klippas om, något som Aftonbladet skrev om.

Harald Treutiger är en av de kända män vi ser i det nya äventyrsprogrammet Bättre sent än aldrig som har premiär idag på Discovery+ och Kanal 5.

I programmet får vi följa de fem folkkära kändisarna Claes Malmberg, Thomas Ravelli, Harald Treutiger, Kjell Bergqvist och Peter Magnusson som ger sig ut på livets största äventyr där de ska beta av olika punkter på sina bucket lists.

Första anhalten är Marocko, och under resans gång kommer alla närmare varandra. Under en kväll vid lägerelden så skämtar Peter Magnusson om att det känns som att han ska vara med i ett ökenråd. Samtalet glider in på ämnet Robinson, och Claes Malmberg frågar sedan Harald mer om programmets intåg i de svenska hemmen.

– Vi blev rätt duktigt kritiserade. Det var kulturdebatter och det var löpsedlar. Det var ett så kallat drev kan man säga, säger Harald Treutiger i Bättre sent än aldrig.

Harald Treutiger var den första programledaren för Robinson i Sverige. Bildkälla: Jack Mikrut/TT Bild

Harald Treutiger om drevet: "Det var en svintuff höst"

I synken berättar Harald mer om hur det såg ut i Robinsons begynnelse.

– Expedition Robinson var ju när det kom en helt ny typ av program med en inbyggd elakhet faktiskt. Deltagarna skulle själva bestämma vem som skulle ut till nästa avsnitt och inte få vara med. Det där blev oerhört kritiserat. All kritik hamnade hos mig för jag var tydlig representant för programmet. Det var en svintuff höst, minns Harald Treutiger.

Harald Treutiger var programledare för Robinson 1997 och 1998. Bildkälla: TT Bild

Peter Magnusson frågar om Treutiger fick någon backning under den här tiden. Men den lös med sin frånvaro. 

Harald Treutiger berättar nu om drevet mot honom och Robinson. Bildkälla: discovery+

SVT, som då sände Robinson, fanns inte alls där för att stötta. Även Treutigers kollegor på kanalen behandlade honom som någon slags paria. Såg de Harald komma i korridorerna så vände folk på klacken eller tog en annan väg.

– Hela företaget sviktade. Varenda arbetskamrat valde att gå andra vägar i korridorerna. En del valde att vända och så. Det kände man ju, säger Treutiger.

Peter Magnusson rasar mot mobbningen: "I helvete heller"

Peter Magnusson reagerar med chock när han får höra om hur Treutiger behandlades på SVT. Harald Treutiger frågar då Peter Magnusson hur han hade reagerat om han hade träffat på Treutiger då under det pågående drevet.

– Jag tycker inte det är svårt. Jag hade garanterat inte vänt. I helvete heller. Jag skulle ha kysst dig, säger Peter Magnusson.

Peter Magnusson reagerar med bestörtning när han får höra om hur Treutiger behandlades. Bildkälla: discovery+

Efter nästan en månad hade känslorna för Robinson ute i stugorna vänt. Enligt Harald Treutiger var tittarna helt enkelt "hooked".  

– Så det blev ju en framgång ganska fort, efter att det varit nere i källaren, säger Treutiger.

Efter några veckor hade drevet mot Harald Treutiger och Robinson blåst över. Bildkälla: TT Bild

I samband med succén så glömdes drevet bort. Men någon riktig revansch kände Treutiger aldrig att han fick. Snarare drog han en lättnandes suck när drevet hade blåst över.

Nästan exakt 26 år sedan har gått sedan det första avsnittet av Robinson sändes – och mycket vatten har hunnit flyta under broarna sedan dess.

– I backspegeln sett så var det en enorm erfarenhet för mig att gå igenom den här svängningen från hatad till älskad. Det är jag glad för att jag har i min ryggsäck, säger Harald Treutiger i Bättre sent än aldrig.

Bättre sent än aldrig sänds på discovery+ och Kanal 5 på onsdagar klockan 20.00 med premiär ikväll den 6 september.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!