Dragomir Mrsic
Dragomir Mrsic var delaktig i 930-miljoners kuppen. Tillsammans med Liam Norberg och Cem "Jempa" Baydar rånade de en transport som skulle levereras till Gotabanken. - Foto: Henrik Montgomery/TT Bild, Tobias Röstlund/TT Bild

Väktarnas egna ord om rånet som Dragomir Mrsic var med på: "Pistol mot tinningen"

Dragomir Mrsic har ett mörkt förflutet som medlem i ökända Örnligan, och har suttit i fängelse på anstalten Hall. Men vad var det Dragomir gjorde egentligen?


Vilka låg bakom rånet på Gotabanken 1990 eller 930-miljoners kuppen?

I början av 1990-talet hade något av rånvåg brett ut sig i Sverige. Nästan 200 rån – av både banker och värdetransporter – ägde rum mellan 1991 - 1993. Bakom flera av rånen låg Militärligan. 

Men det fanns också ett annat gäng som spred skräck i Sverige under den här tiden – den ökända Örnligan.

Ett av den här tidens mest uppmärksammade rån är det som idag kallas för 930-miljoners kuppen, eller Rånet mot Gotabanken 1990, som utfördes av Liam Norberg, Dragomir Mrsic och Cem "Jempa" Baydar, som alla ingick i Örnligan.

Trion hade klätt ut sig byggnadsarbetare i kläder i blått och orange. På huvudet bar de hjälmar.

– Vi planerade och gjorde ett av världens största rån i historien. Min roll var att jag skulle köra bilen och de andra killarna tog pengarna, har Dragomir Mrsic berättat i Stjärnorna på slottet.

Dragomir Mrsics roll i rånet var att vakta bilen. Bildkälla: Stella Pictures.

Väktarnas egna ord om rånet på Gotabanken 1990

Petra Jansson och Bitte Larsson jobbade bägge som värdetransportörer på Securitas Värde. De brukade inte åka tillsammans. Men ibland fick de åka ihop. Så blev det måndag den 5 november 1990. 

Just den här dagen transporterar de närmare en miljard i värdepapper och riksobligationer som de ska ta till det som då hette Gotabanken. De åker ner mot det underjordiska garaget på Oxtorgsgatan i centrala Stockholm.

Klockan är lite före 11.00 när rånet äger rum. På Oxtorgsgatan står Dragomir Mrsic – som är maskerad – och vaktar flyktbilen, en stulen Ford Sierra. Motorn är igång och bagageluckan är öppen.

– Det är på vägen när vi är där och ska åka ner i garaget som rånet sker. Två killar går framför bilen i byggarkläder. Ingenting var ovanligt. Men man reagerade på att de gick precis framför bilen, säger Bitte i P3 Dokumentär om Örnligan från 2010.

Gota Bank låg i PK-huset i centrala Stockholm. Bildkälla: Tobias Röstlund/TT Bild

Petra och Bitte kör ner mot bankens portar, och för att visa legitimation går Bitte ur bilen. Samtidigt böjer sig Petra ner för att ta upp en pärm. I sidospegeln ser hon att det har uppstått tumult utanför. Först fattar hon inte att det är ett rån.

– Det var då de kom nerspringande. Dom sliter ner mig på backen. Håller i mig i håret. Sen ställer sig den andra och skriker mot Petra att hon ska öppna dörrarna, säger Bitte i P3 Dokumentär.

Petra och Bitte försöker förklara för rånarna att det krävs att dörren till bilen måste vara stängd för att valvet ska kunna öppnas. Petra försöker få upp valvet men misslyckas. Rånarna blir allt mer stressade.

Petras rånare håller en pistol mot hennes tinning. Rånarna tror att hon har larmat polisen, men hon skriker att så inte är fallet. Hon får ett slag i ansiktet.

– Han sätter pistolen under hakan på Bitte, berättar Petra.

På tredje försöket får Petra upp valvet. Rånarna springer in, tar bytet och flyr.

I P3 Dokumentär berättar Bitte om tankarna som rörde sig i hennes huvud när hon hörde rånarna osäkra vapnet. 

Hela hennes liv hade spelats upp som en videofilm. Hon tänkte på sina barn när de var små, och på hur det var när hon själv var liten.

Efter rånet spärras stora delar av Stockholms innerstad av och genomsöks i jakt efter rånarna. Men Liam, Dragomir och Jempa är spårlöst försvunna.

Dragomir Mrsic dömdes till fängelse

Det kom att dröja ända fram till 1994 innan rånet kunde klaras upp. Med hjälp av DNA bestånde av hårstrån och saliv från rånarluvorna som slängts efter kuppen så kunde Liam Norberg och Cem "Jempa" Baydar dömas till fem års fängelse vardera. 

Liam Norberg utförde flera brutala rån. Den 13 juli 1993 dömdes Norberg till fem och ett halvt års fängelse för att bland annat ha skjutit en väktare. Bildkälla: Leif R Jansson/TT Bild

Dragomir dömdes till fängelse i 3 år och 6 månader för sin inblandning i rånet mot Gotabanken. Dragomir avtjänade sitt straff på anstalten Hall.

34 år har gått sedan rånet mot Gotabanken. I flera intervjuer har Dragomir under åren varit öppen med sitt förflutna.

– Jag blev tillfrågad att göra brottet och sa ja. Förklaringen? Att jag då inte visste hur jag skulle rikta min energi. Jag var i en känslig ålder när man ville ha en viss typ av skor – när man fäste sig vid fel saker, har Dragomir berättat i en intervju med tidningen Hemtrevligt.

Vad hände med pengarna från 930-miljoners kuppen?

Kring tiden för rånet rapporterades det att värdepapperna spärrades och att bytet helt enkelt var värdelöst. Men enligt Dragomir stämmer inte de uppgifterna. När han gästade Skavlan år 2021 så berättade Dragomir vad han gjorde med rånbytet.

– De gick faktiskt att använda, de har skrivit att de kunde spärra dem men det var bara båg. Det var obligationer, det var allt från USA till Schweiz till lite över hela världen dök de upp. Man kunde sälja dem för tio procent. Så tjugo miljoner fick du två miljoner för, berättade Dragomir. 

Dragomir Mrsic har lämnat det kriminella livet bakom sig och är idag skådespelare och programledare. Bildkälla: Henrik Montgomery/TT Bild

I Skavlan berättade även Dragomir vad han gjorde för pengarna han fick från rånet. Det blev en jorden runt-resa med sol och bad.

– Åkte jorden runt, åkte till Los Angeles och skejtade, Brasilien, berättade han då.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!