Draknästet
I SVT-programmet Draknästet får svenska entreprenörer från hela landet presentera sina affärsidéer. - Foto: SVT

Vanliga misstagen deltagarna begår i Draknästet

I SVT-programmet Draknästet får svenska entreprenörer från hela landet presentera sina affärsidéer. Drömmer du också om att få vara med? Här är misstagen du inte får begå.


Har du någon gång varit trött på ditt arbete och känt att du vill bestämma över dina egna arbetstider? Du verkar inte vara ensam. Många blir inspirerade av SVT-programmet Draknästet. Flera entreprenörer försöker imponera på drakarna i Draknästet. För att lyckas krävs det en häpnadsväckande presentation av din affärsidé. Här är misstag som man enligt drakarna inte får begå under sin presentation. Detta berättar de om i en SVT-video på Youtube.

Drakarna som investerar: 

Sara Wimmercranz

Shervin Razani

Lena Apler

Jacob De Geer (iZettle) 

Gästar som drakar: 

Jonas Tellander 

Fredrik Eklund 

Misstagen du inte får begå i Draknästet: 

1. Snöar in på detaljer 

Att bli för detaljerad kring processen och utvecklingen av produkten. Drakarna vill inte se en hel redogörelse för hela processen. Frågorna tar drakarna gärna efter din presentation. Den som lyssnar får inte ihop helheten eller skälet till att drakarna ska se en anledning till att investera.

2. Inte påläst 

En entreprenör som inte har läst på eller som inte har någon aning om produkten imponerar knappast. Man ska vara förberedd på följdfrågor. Att bara öva på sitt eget manus är inget att rekommendera, då kan du inte vara beredd på de svåra frågorna som drakarna kommer att ställa. 

3. Slarvig och nonchalant

En deal-breaker enligt drakarna är att man är slarvig i svaren man ger. Detta kan innebära att du nästan uppfattas som lite nonchalant. Att underskatta omvärlden i form av att inte inkludera variabler och påfrestningar som kan komma i samband med att bygga upp ett bolag. Får drakarna att tänka att du inte kommer var särskilt trevlig när bolaget hamnar i motvind.

4. Inte belägg 

Att inte ha belägg för det du säger får dig som entreprenör att förlora förtroende. Att inte kunna svara på en fråga som du får av drakarna blir något pinsamt. Det viktigaste enligt en av drakarna är att man kan sin kund. Oavsett om du har lanserat produkten eller inte så ska du veta vad din kund vill ha. 

Nu vet du! Bara att sätta igång och skissa på din affärsidé!

SVT
Senaste nytt

Unesco lyfter nyckelharpans nätverk

1 timme sedan

Hotellnatten i Bonde söker fru gav mig fullskalig panik

igår 21:06
Vad händer egentligen i Bonde söker fru? Under loppet av ett avsnitt så är det inte en utan två bruttor som bränner ifrån Jens Lundins gård. Måtte det inte bli som jag tror nu....

Tårar och kaos i Bonde söker fru 2023 – två tjejer lämnar Jens gård

igår 21:04
Det var under veckans Bonde söker fru som två tjejer valde att lämna Jens Lundins gård. Den ena drar för gott och den andra ville ta in på hotell.

Pernilla Wahlgren och Christian Bauer har gift sig: "Top notch"

igår 19:34
Pernilla Wahlgren och Christian Bauer har gift sig i Lidingö kyrka.

Mare Kandres pris till Judith Kiros

igår 19:08
Årets Mare Kandrepris tilldelas en poet som utforskar "det banala lidandes eventuella möjligheter". Judith Kiros sällar sig till en skara pristagare där bland andra Anne Swärd och Linda Boström Knausgård befinner sig.

Italiensk opera på Unescos kulturarvslista

igår 17:58
Italien är operans hemland, världsberömt för tonsättare som Giuseppe Verdi och Giacomo Puccini. Nu tas italiensk opera upp på FN-organet Unescos kulturarvslista.