Har du någon Barbie-docka hemma?
Har du någon Barbie-docka hemma? - Foto: Unsplash, Scott Garfitt/AP

Har du den här Barbie-dockan? Den kan vara värd miljontals kronor

Om du har en gammal Barbie-docka i fint skick kan du få en bra peng. Här är världens dyraste Barbie-dockor som har sålts på auktion.


Barbie-dockor har varit en del av barns och samlares liv sedan introduktionen 1959. Med lanseringen av den nya Barbie-filmen har intresset för dessa ikoniska leksaker ökat markant. Enligt Investopedia har Mattel, företaget bakom Barbie, rapporterat en oväntad ökning av vinsterna, och samlare söker aktivt efter sällsynta exemplar som kan vara värda en mindre förmögenhet.

LÄS MER: Så mycket sparar svenska pensionärer varje månad

Världens dyraste Barbies

  • Stefano Canturi Barbie (2010): Denna docka, designad av smyckesdesignern Stefano Canturi, såldes för över tre miljoner kronor vid en auktion hos Christie's 2010. Den utmärker sig med ett halsband av vita diamanter och en sällsynt rosa diamant. Alla intäkter gick till Breast Cancer Research Foundation.

  • De Beers 40th Anniversary Barbie (1999): Till Barbie's 40-årsjubileum skapades denna docka i samarbete med juveleraren De Beers, prydd med 160 diamanter och såldes för nästan 900 000 kronor.

  • Original Barbie (1959): Den allra första Barbie-dockan, som introducerades 1959, kan kosta över 280 tusen kronor i perfekt skick.

LÄS MER: Så mycket pengar har svenskar på bankkontot

Historien om Barbie

Barbie-dockan introducerades för första gången 1959, skapad av Ruth Handler som inspirerades av sin dotter att skapa en docka baserad på en fullvuxen kvinna. Barbie blev snabbt en framgång och har sedan dess erbjudit unga flickor möjligheten att leka med en docka som representerar en vuxen förebild.

LÄS MER: Så mycket kontanter ska du ha hemma

Sällsynthet och värdering

Värdet på en Barbie-docka beror starkt på dess skick och sällsynthet, enligt valuemystuff. Dockor i nyskick, särskilt de som fortfarande finns i originalförpackningen, är mycket eftertraktade. Dockans ålder är också en viktig faktor, där äldre dockor ofta är mer värdefulla.

Det är inte bara de historiskt värdefulla dockorna som lockar samlare. Moderna samlingar och specialutgåvor, såsom "Golden Barbie" av Bob Mackie (1990) och "Bright Barbie" av Lorraine Schwartz (2014), har också sina egna unika värden och sällsynthet.

För den som är intresserad av Barbie-samlande eller bara vill veta mer om värdet på en gammal docka de har hemma, är det viktigt att göra efterforskningar och eventuellt konsultera experter. Med rätt kunskap kan du upptäcka att du sitter på en liten skatt.

LÄS MER: Ny skatteregel: Så får du 1 800 kronor mer i månaden i pension


/
Senaste nytt

Melodifestivalen 2024 final: Tid, startfält och resultat

Israel hotar att dra sig ur Eurovision

Israel hotar att hoppa av Eurovision Song Contest i Malmö i maj om den europeiska radio- och tv-unionen EBU vill göra ändringar i texten till det israeliska tävlingsbidraget, skriver BBC som hänvisar till den israeliska dagstidningen Israel Hayom.

Här stöttas Benjamin Ingrosso av ex-flickvännen Linnea Widmark

Trots att det var många år sedan som Benjamin Ingrosso och Linnea Widmark gjorde slut så kan han nog räkna med hennes stöd länge till.

Skådespelare höjer rösten mot fransk industri

Den franska skådespelaren Judith Godrèche vill bryta "omertà" – den tystnadskultur – som hon menar råder kring sexuella övergrepp mot kvinnor och flickor i den franska filmindustrin, har hon förklarat i intervjuer. Det påstås att det kan ske i ett tal på den direktsända Césargalan på fredagskvällen.

Orden från Sofia Geite fick Steffo att bryta ihop i Nyhetsmorgon

1 timme sedan
Både Sofia Geite och Steffo Törnquist är oerhört rutinerade programledare, som förmodligen ser Nyhetsmorgon som sitt andra vardagsrum. Men ibland blir det helt enkelt lite fel i direktsändningen.

James Bond-stjärnan död: "Vi är helt förkrossade"

2 timmar sedan
Pamela Salem, känd från en av de mest kända James Bond-filmerna, har somnat in.