Både tittare och artister är förbryllade över kvalfinalens resultat.
Både tittare och artister är förbryllade över kvalfinalens resultat. - Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Ilskan efter kvalfinalen: "Uppenbart korrupt"

Både tittare och artister lämnades förbryllade efter kvalfinalens resultat. Flera hävdar att uppläget var ofördelaktigt för de artister som hade uppträtt flera veckor tidigare.


Så blir finalen

1. "When I'm gone" – Maria Sur

2. "Back to my roots" – Jay Smith

3. "Awful liar" – Lisa Ajax

4. "Heroes are calling" – Smash Into Pieces

5. "Give my heart a break" – Cazzi Opeia

6. "Light" – Annika Wickihalder

7. "Unforgettable" – Marcus & Martinus

8. "It’s not easy to write a love song" – Dotter

9. "Que sera" – Medina

10. "Dragon" – LIAMOO

11. "Effortless" – Jacqline

12. "Happy that you found me" – Danny Saucedo

Gårdagens delfinal slogs ihop med finalkvalet. Från finalkvalet gick Jay Smith och Annika Wickihalder vidare till finalen, men flera har uttryckt missnöje.

Både tittare och artister har i sociala medier respektive intervjuer misstänker att de artister som deltog i den femte deltävlingen fick en fördel. 

Artisterna som gick till kvalfinalen inte fick framöra sina låtar igen, utan i stället se klipp från sin deltävling. Artisterna som uppträdde i den femte deltävlingen och direkt innan omröstningen till kvalfinalen hade tittarna på så sätt färskt i minnet. 

Norska stjärnan i chock över Marcus och Martinus Mello-medverkan

"Uppenbart korrupt"

Adam Woods och Dear Sara säger i en intervju till Expressen att upplägget kunde ha varit annorlunda. 

– Jag hade kanske själv velat göra ett till uppträdande, kanske förbättra mitt nummer, kanske påminna folk om mig, säger Dear Sara till tidningen. 

På sociala medier är det ingen mindre än den tidigare KD-toppen Sara Skyttedal som hävdar att systemet är "uppenbart korrupt".

Här dyker Gunilla Persson upp i Karlstad

Gunilla Persson kritisk 

Även Gunilla Persson tror att upplägget varit fördelaktigt för artisterna i den femte delfinalen.

– Folk har de senaste artisternas uppträdande i minnet eftersom de precis har sett dem, så det kan ju bedömas som lite orättvist mot de andra som tävlade för flera veckor sedan, säger Gunilla Persson till Expressen.

SVT menar dock att Jay Smith och Annika Wickihalder var väldigt populära från början, och att respektive artister fick många röster. 

Fröken Snusk fick lika många röster som Smith i sin deltävling, och tycker att det hela känns surt. 

– Självklart så kan det vara en fördel att få köra sitt nummer live. Men jag känner inget agg mot SVT, de är grymma. Jag är mest besviken på mig själv, säger hon till TT. 

Fröken Snusk: Jag är besviken

Fröken Snusk med Scarlet. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

SVT svarar

Melodifestivalens projektledare Andreas Wistbacka menar att det även måste ha varit en fördel för Fröken SNusk att ha varit etta på Spotify under lång tid. Anledningen till Jay Smiths och Annika Wickihalders succé tror han beror på att de har en bredare pubilk.

– Jay och Annika är bred musik som engagerar väldigt många så på kort tid kan de mobilsera många tittare som sitter och röstar. Fröken Snusk är absolut populär och ligger etta (på Spotify, reds. Anm) men jag tror också hon har en smalare publik, och har svårare att nå stort resultat på en kvalfinal, säger han till Expressen. 

Melodifestivalen 2024: Så funkar finalkvalet i deltävling 5

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

1 timme sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

2 timmar sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

3 timmar sedan
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.