- Foto: Jonas Ekströmer/TT

Bilden på kungaparet väcker starka reaktioner: "Extremt fake"

När kungahuset publicerade ett foto på kungen och drottning på Mexico-resa väckte det starka reaktioner hos följarna som tycker bilden ser fejk ut.


Kungen och drottningen befinner sig på statsbesök Mexico. Kungahuset skriver på sin hemsida att syften med besöket är att främja en god relation med Mexico och att stärka de ekonomiska och politiska förbindelserna. Besöken är tre dagar långt och äger rum i Mexico City och Mérida i delstaten Yucatán.

På Instagram kan man följa kungaparets resa. Men den senaste bilden har väckt starka reaktioner och fått flera personer att undra om bilden är manipulerad eller till och med fejk.

Prinsessan Birgitta om planen som stoppades av hovet: "Massera folk"

Brittiska kungahusets manipulerade bild 

En liknande incident drabbade nyligen det brittiska kungahuset. Då var det prinsessan Kate Middleton som publicerade en bild på sig själv omgiven av sina tre barn. Efter att flera brittiska medier hade använt bilden började ryktesspridning och konspirationsteorier florera. Många personer reagerar på prinsessan hand såg manipulerade ut.

I ett inlägg på Instagram ber prinsessan om ursäkt, rapporterar TT.

"Likt många amatörfotografer experimenterar jag ibland med redigering. Jag vill be om ursäkt för all förvirring orsakad av familjefotografiet som vi delade i går", skriver hon i inlägget.

Kate om omtvistat foto: Experimenterade

AP var en av många nyhetsbyråer som skickade ut en varning om att bilden på prinsessan Kate med barn var manipulerad. Foto: AP

"Är de inklippta i bilden?"

Bilden på kungaparet har väckt starka reaktioner i kommentarsfälter. Flera personer kritiserar kungahuset för att bilden ser fejk ut.

"Är det bara jag eller är de inklippta i bilden?"

"Alltså ser verkligen ut så, antingen det eller greenscreen"

"Ser extremt fake ut, undrar hur denna bild kunde godkännas"

"Dålig photoshop!"

Svaret från bildchefen

Expressen hörde av sig till TT:s bildchef Mats Schagerström för att få svar på om bilden är äkta eller fejk.

– Den är hanterad i Photoshop. Den är fotograferad i Mexiko och kungaparet står i skuggan och det är jätteljus bakgrund där man ser pyramiden. Så vad fotograferna gjort är att han har, som man har gjort i alla tider, mörkat ner bakgrunden så att den inte ska bli helt vit så att man ska kunna se vad det föreställer i bakgrunden, säger han till Expressen.

IKEA:s gåva till kungen – ikonisk produkt från 60-talet

Så mycket kostar kungahuset Sverige – varje dag

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!