Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Glamourburkor på catwalken

- 18/10/2008, 14:01 -

Är det ett ytterplagg, en accessoar eller ett religöst uttryck? Nyheter24 träffar Burka-brothers.

I en lägenhet på Södermalm, bara femton meter från Stockholms moské, sitter Petter Wallenberg och syr. Petter ligger bakom kulturaftonen Work that burka. En hyllningsfest till det kontroversiella klädesplagget som kommit att täcka hela synen på en hel religion och region. Under festen blir det modevisning där olika designers tolkat burkan. Det är på lek och kul, men också med en gnutta allvar.

– Burkan är så tabubelagd. Vår västerländska syn är inskränkt. Den är laddad med fruktan efter senaste tidens religösa motsättningar. Men burkan är allas verklighet idag. Man måste få vara kreativ med synen, säger Petter Wallenberg.

Wallenberg är från Stockholm, men har bott i Berlin och London. Där är inslagen från Mellanöstern mer påtaglig. Kvinnor kan komma i gallerförsedda ”Riddar Kato-burkor” för att köpa kikärtor. Men i Stockholm kan en burka dra till sig blickar från en hel tunnelbanevagn.

– När jag bodde i de libanesiska kvarteren i London var det mer nära in på. Där såg jag burkor varje dag. Vi levde side by side, säger Wallenberg.

Syftet med burkan är att täcka kroppen. Förutom att ge d-vitaminbrist skyddar den enligt utövarna kvinnan från fluktande blickar. Men det handlar inte bara om svarta lakan som slängts över axlarna i förbifarten, menar Wallenberg.

–I Knightbridge i London fanns det fantastiska saudiarabiska kvinnor. Där märkte man att de var enormt modeintresserade. De hade vackra guldiga glamourburkor.

I Dolce & Gabanas senaste kampanj täcker flickorna håret med sjalar. Samtidigt som Turkiets first lady skapar debatter med sin slölja. Och i Frankrike förbjöds burkan i offentliga lokaler i nästan samma veva som Paris catwalk-modeller fått bmi-restriktioner på grund av skrala skönhetsideal. Men på catwalken i kväll kan allt hända.

Work that burka går av stapeln på Judy´s Närkesgatan 6 klockan 21:00.

Skrivet av: