Christopher Plummer tog emot sin första Oscar.
1 av 4
Christopher Plummer tog emot sin första Oscar. - Foto: AP Photo/Mark J. Terrill/Scanpix
Billy Crystals prestation som värd var medioker.
2 av 4
Billy Crystals prestation som värd var medioker. - Foto: AP Photo/Mark J. Terrill/Scanpix
Vinnare! Octavia Spencer och Meryl Streep.
3 av 4
Vinnare! Octavia Spencer och Meryl Streep. - Foto: AP Photo/Chris Pizzello/Scanpix
Jean Dujardin vann för rollen i "The Artist".
4 av 4
Jean Dujardin vann för rollen i "The Artist". - Foto: AP Photo/Joel Ryan/Scanpix

Här är Oscarsgalans höjdpunkter

Nu är det här årets Oscarsgala över. Det blev en kväll fylld med tårar, skratt, korta som långa tacktal och en hyllning till stora namn som Elizabeth Taylor. Filmtipset guidar dig genom supergalan.


Det är en av världens största galor. Allt ska vara rätt. Frisyrerna perfekta, sittplatserna bekväma, röda mattan spännande och programledaren rolig. Men höll årets Oscarsgala måttet? Katarina Lind ger sin dom.

Kvällens värd var Billy Crystal. En favorit i repris? Dessvärre inte. Programledarens prestation var vitsig men ganska medioker, då han körde på en del säkra skämt och inte direkt gjorde en banbrytande prestation som värd. Kanske hade Eddie Murphy, som det först var tänkt, gjort galan en aning roligare?

En av kvällens stora höjdpunkter var Christopher Plummers tacktal - ett värdigt och roande tacktal. Han genererade skratt från såväl publik som teve-tittare, och på ett stilfullt sätt hyllade han sina mednominerade. Plummer plockade hem "Bästa manliga biroll", en väl förtjänad vinst. Han slog därmed vår svenska stjärna Max von Sydow på fingrarna.

Efterlängtad vinst

De filmfantaster som sett "Järnladyn" hade kanske kunnat ana en guldstatyett i Meryl Streeps hand redan i biosalongen. Inte helt oväntat fick den 63-åriga skådespelerskan ta emot sin tredje Oscarsstatyett. Streep har tidigare genomlidit 14 nomineringar - utan vinst. Ingen kan ta det här priset från veteranen - det var en stark insats som Margaret Thatcher. Det var 30 år sedan sist stjärnan tog emot det prestigefyllda priset, något hon underströk att hon inte tror kommer hända igen, under den här galans tacktal.

Men ingen gala utan tårar.

Extra känsligt blev det när Octavia Spencer fick ta emot sin första Oscar. Birollen som hemhjälpen i filmen "Niceville" gjorde att namn som Jessica Chastain och Bérénice Bejo inte hade en chans. Den känslosamma skådespelaren bröt nästintill ihop på scenen - i glädjetårar. Fint och emotionellt.

"En bra gala, om än lite stel"

Men alla prisade var inte lika självklara. Filmen "Nader och Simin - en separation" från Iran fick en Oscar för "bästa utländska film". Den svenska filmen "Svinalängorna" klarade sig tyvärr inte tillräckligt långt för att kunna bli nominerad.

Kort och gott, det var en bra gala, om än lite stel. Den kanske inte var sämre än förra årets - med en överdriven Anne Hathaway och en likgiltig James Franco som värdar - men den var inte så mycket bättre.

Galan hade fina inslag, som hyllningen av stora stjärnor som Elizabeth Taylor och Whitney Houston, montaget med de stora stjärnornas första filmupplevelser och ett ganska så oväntat akrobatiknummer av Cirque de Soleil.

Men till nästa år får man hoppas på lite mer extravaganta upplevelser!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!