Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den ultimata grillkvällen – så får du till den

Tips och råd som säkrar en lyckad grillkväll.
1 av 1

Tips och råd som säkrar en lyckad grillkväll.

OlgaMiltsova

Nöje | 07/06/2014 11:16

Planerar du också att grilla i princip varje dag med sol under sommaren? Här får du tipsen om hur du lyckas med den ultimata grillkvällen.

Valet av bärs

Japp, du hörde mig. Valet av biran är vad som får grillkvällen att stå eller falla. Som gäst vill du inte sitta och suga på en ljummen Mariestad. Ingen öl som är "unken i smaken" över huvud taget. Ladda upp en ishink med ölsorterna: Blanco, Stella Artois, Corona, Red Stripe och se till att de är iskalla. 

Marinaden

Keep it simple. Marinaden ska dansa vals med köttet i smakkombinationer som går ihop med varandra. Håll dig till smaker som de flesta gillar och skippa de extrema (eller ha det som ett alternativ). Pensla inte på någon timma innan utan låt köttet marineras ett par timmar.

Plock

Sköna människor som vet vad som är gott har alltid mycket plock. Folk ska ha något att tugga på till sin kalla bärs. Middag kommer de vilja ha ändå. Det ska vara gott och det ska vara mycket. Ostar, melon, oliver,  hemmagjorda snittar, jordgubbar – you name it.

Musiken

Pumpa inte tillintetsägande husmusik i 7000 decibel några meter ifrån borden. Det finns fan ingenting värre än att måste skrikgråta i din bordsgrannes öra då ni seriöst knappt kan se varandras kroppspråk på grund av vibrationerna i luften. 

Håll koll på klockan

Som grillmästare ska man stå med grilltången i högsta hugg, en kall öl på sidan samt socialisera med sina gäster. Ett tips till dig: skippa det sistnämnda. Det finns ingenting värre än torrt halvbränt kött. Håll koll och lägg gärna köttbitarna lite på sidan till du ser att alla är redo för käk – då lägger du på dem för en sista finish.

Kryddorna

Ok, jag ska inte hetsa upp mig i onödan. Men hur tänker ni som inte ställer fram salt och peppar? Är ni ett fan av barnmat eller lider ni av total avsaknad av smaklökar? För oss ARTIGA gäster är det katastrof när ni lite nonchalant skitit i att ställa fram kryddor då man: 1. Inte har mage att fråga efter det. 2. Äter ändå.

Rosévinet

Många ser det lite som en sport att köpa hem dyrt och gott rosévin till sin efterlängtade grillkväll.  Solen gassar och alla är törstiga. Men här gäller samma regler som med bärsen. Vinet ska vara iskallt. Inte kallt.... iskallt. Ljummen dryck en varm dag är djävulens påfund och den som serverar det förtjänar seriöst spöstraff. Snåla inte, ha rött, vitt och rosé.

Känn av när det är dags att gå in

Kvällen har varit fantastisk, alla har haft kul, mätta och belåtna och glada i hatten. Det är nu kvällen avgörs. Nybörjarna låter gästerna sitta kvar, myggbitna och frusna. Grillmästaren tar in sina gäster där man förberett ett mysigt tillhåll med något sötare tilltugg, lite tyngre drycker och bra musik.

Sittplatser

Varför anordnar folk en grillkväll med lika många sittplatser som Titanic hade livbåtar? Bjud inte fler människor än det finns sittplatser. Ingen vill uppleva skoltiden på nytt genom att bli nekad sittplats efter sittplats under mattid. Värden sitter nöjt och bekvämt hela kvällen, själv sitter man i en buske. Utan salt och peppar. Med ljummet vin i glaset.