Transformers 4 – "Endast för obotliga Transformer-fans"

- 10/07/2014, 15:56 -
Transformers 4: Age of Extinction

Transformers 4: Age of Extinction

Transformers 4: Age of Extinction är den senaste filmen i Michael Bays framgångsrika actionserie som till största del sågats av kritiker men ändå dragit in enorma publiksiffror. Filmen bjuder på förväntansfulla mängder med effekter och action men misslyckas med att berätta en engagerande historia och är alldeles för utdragen för sitt eget bästa.

Som ett tidigt 80-tals barn så har jag länge beundrat dessa omvandlande rymdvarelser. Transformers för mig, representerar en lekfull och ikonisk kamp mellan godhet och ondska, medkänsla och illvilja. Jag har fascinerats av mytologin och hänförts av karaktärsdesignen och de kultförklarade rösterna. 

Första filmen är fortfarande den bästa

När Michael Bay gjorde sin första filmatisering var jag först skeptisk men blev sedan väldigt positivt överraskad. Han lyckades återuppväcka gamla barndomsminnen med bravur och skapade ett explosivt actionäventyr med både hjärta och charm.

Men nästan alla de viktigaste pusselbitarna som gjorde den första filmen så framgångsrik i mina ögon blev som bortblåsta i dess uppföljare. Den andra filmen, Revenge of the Fallen, hade sina stunder, men kändes på det stora hela ganska krystad. Den tredje filmen, Dark of the Moon, hade en intressant premiss, men föll pladask i sitt utförande. Mycket på grund av att handlingen med Shia Labeouf nu blivit helt urvattnad samt på grund av att actionsekvenserna kändes både utdragna och meningslösa.

Sedan fick jag höra den goda nyheten att de skulle göra något av en nystart med den fjärde delen i serien. Mark Wahlberg skulle bli den nya protagonisten och plötsligt såg jag ett ljus i tunneln. Kunde detta bli den förfriskning och vidareutveckling till något mer mognare som serien så desperat behövde? Svaret visade sig tyvärr vara nej

Gäspar i filmens sista strider

Ännu en gång visar Michael Bay och hans filmteam att de totalt missförstått vad som gjorde den första filmen så framgångsrik. Den mänskliga handlingen är precis som i de senaste två filmerna både lövtunn och oengagerande. Dessutom famlar man bort det enda riktigt intressanta med filmen, genom alldeles för långa actionsekvenser och ett överdrivet komplicerad narrativ.

Om man gäspar mitt i en av filmens slutgiltiga strider så är det något som inte står helt rätt till. Och trots att filmen nästan är tre timmar lång så skrapar man bara på ytan med det som handlingen faktiskt grundar sig på; att mystiska varelser förändrade vår planet för länge sedan och även skapade alla Transformers för ett mystiskt syfte. Synd!

För obotliga Transformer-fans är filmen ändå sevärd

Många klagar på Michael Bays filmstil som helhet. Och har man något emot den så bör man hålla sig borta från hans filmer. Men det är inte det som jag har något problem med. Stora explosioner i slow-motion, kvinnor som svettas och putar med läpparna och amerikanska flaggor som svajar i vinden har något klassiskt Hollywood över sig som jag kan tycka är underhållande.

Vad jag dock inte tycker är underhållande är när man matas med ett hjärndött manus som lutar sig på alla tänkbara klichéer och stereotyper man kan föreställa sig och som upprepar och drar ut på konflikter utan någon som helst logik.

Med Tranformers 4: Age of Extinction så fortsätter Transformers-serien att mjölkas hänsynslöst. Nu kanske den här recensionen har låtit som en totalsågning, men för riktigt obotliga Transformer-fans så finns det ändå precis så mycket effekter och action att filmen blir sevärd. Optimus Prime är ju trots allt fortfarande Optimus Prime, universums coolaste robot!

Skrivet av: August Dellert för filmtipset.se 

Betyg: