Mannen bakom Sveriges genom tiderna underligaste låt är nu hittad och ställer upp i radio.
1 av 2
Mannen bakom Sveriges genom tiderna underligaste låt är nu hittad och ställer upp i radio. - Foto: Faksimil YouTube/TT
Den är nu en av de svåraste LP-skivorna att få tag på i Sverige.
2 av 2
Den är nu en av de svåraste LP-skivorna att få tag på i Sverige. - Foto: TT

Mannen bakom Sveriges underligaste låt hittad

1974 släppte en helt okänd man en skiva, som kom att bli en av de märkligaste och mest svåråtkomliga produktionerna i Svensk historia.


Under 70-talets glada dagar fanns det stort utrymme för att vara kreativ med allt från konst till barnböcker. Och resultatet kunde bli allt från fantastiskt till helt fruktansvärt – eller bara väldigt underligt.

En av de underligaste skapelserna från denna tid är Leif Anderssons skiva vid namn "Med andra ord" från 1974. En helt okänd man som spelade in en skiva med enbart a capella låtar, med ett nasalt och lite gurglande ljud som sång. Låtarna var svenska översättningar av stora klassiker som Frank Sinatra.

Skivan gavs ut i 50 exemplar och är en av de svåraste svenska skivorna att komma över. Men tack och lov finns ett litet urval på YouTube. En av de som hörde låten på denna väg var Stefan Sundström.

Och direkt började han undra vem denna Leif Andersson var, hur han hamnat i en skivstudio och varför han spelat in skivan. Funderingarna resulterade i ett radioprogram som sändes i P4. Men utan att ha hittat upphovsmannen Leif Andersson.

Men nu tar historien en oväntad vändning då Sveriges radio tror sig ha hittat den verklige Leif Andersson. Och nu kommer ett nytt radioprogram, med den 70-årige Leif, sändas i P4. Programmet finns redan nu som podd för den som inte har lust att vänta till den 21 maj för att få veta hur Sveriges underligaste skiva kom till, skriver Gaffa.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det här det underligaste du hört?
Tack för din röst!
Senaste nytt

af Sillén kommenterar kompisarna i Eurovision

Taylor Swifts album: "Stor, sorgsen pop"

"Stor, sorgsen pop, meditativ teater" – bitvis en katarsisk rensning efter ett avgörande uppbrott. Så sammanfattar nyhetsbyrån AP Taylor Swifts nya album “The tortured poets department,” som rymmer i princip alla hennes tidigare musikstilar.

Tuva Novotny: Superläskigt med komedi

2 timmar sedan
En kvinna som skaffar barn på egen hand – men blir kär i donatorn. Tuva Novotny spelar huvudrollen i Viaplays nya dramakomedi "Allt och Eva" Den handlar om att vara ensam och rädd för gemenskap men ändå söka samhörighet, säger Novotny till TT.

Därför känner du igen Hela kändis-Sverige bakar-Pablos röst

igår 23:21
Pablo Leiva Wenger är en känd hip-hop artist och skådespelare. Men vad vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor om Leiva Wenger.

Allman Brothers-grundare död

igår 18:28
Dickey Betts, en av grundarna till rockgruppen The Allman Brothers Band, är död, meddelar familjen på Instagram. Han blev 80 år.

Taylor Swifts nya album – "hon leker med oss"

igår 16:42
Världens nu största popartist släpper 16 nya låtar och en video – om vad? Låttitlarna ger tydliga signaler om slutet på en kärleksrelation. Själva musiken är svårare att ringa in i förväg.